UPSMedia

U Srebrenici ozvaničen početak rada Radio kluba

Štampa

radio_amateri2

radio_amateri2
Dodjelom licenci za 30 radio amatera u Srebrenici, ozvaničeno je ponovno pokretanje Udruženja "Radio klub Srebrenica". Srebrenički radio amateri su uspješno prošli kroz obuku i ispite i spremni su da nastave tradiciju radio amaterizma koja u Srebrenici datira od polovine prošlog vijeka.

Među članovima novog Radio kluba mnogo je mladih ljudi, ali i onih sa velikim iskustvom. Ovakav spoj se ne susreće često, pa je osnivanju Radio kluba podršku pružilo i opštinsko rukovodstvo, smatrajući da radio amateri osim uspostavljanja novih kontakata, mogu biti korisni i u teškim situacijama.

"Smatramo da je to jedna dobra ideja, dobar projekat koji su gospoda iz Srebrenice pokrenuli uz pomoć drugih prijatelja iz drugih gradova. Mislim da je to značajno kada prestane komunikacija: savremena, mobilna, telefonija, onda dolaze oni do izražaja, odnosno u teškim trenucima kada dođe do velikih snjegova, poplava, oni mogu dosta toga da doprinesu", rekao je načelnik Srebrenice za UPSMedia.

Na srebreničke radio amatere, ubuduće će računati i u civilnoj zaštiti. Mnogi od radio amatera su angažovani na poslovima civilne zaštite.

"Svakako da je ta veza između radio kluba i civilne zaštite veoma značajna i sama činjenica što i mi radimo u civilnoj zaštiti i znamo koliko je to veoma bitno, koliko je bitno imati stalnu komunikaciju sa građanima na ugroženom području", naglasio je Cvijetin Maksimović, stručni saradnik u odjeljenju za društvene djelatnosti i javni servis u opštini Srebrenica.

radio_amateri3

radio_amateri3
Radio Klub "Srebrenica", zapravo, nastavlja dugu tradiciju radio amaterizma u Srebrenici. Bratski klubovi radio amatera i cijele BiH već su donirali mnogo opreme, a očekuje se da će klub uskoro dobiti novu, najsavremeniju opremu.

"Znamo da je Radio klub 'Srebrenica' postojao i u bivšoj Jugoslaviji, znamo i iskustva radio amatera iz proteklog rata 90-ih godina. Mi smo danas tu da nastavimo njihovu tradiciju, da ostvarujemo radio veze sa državama bivše Jugoslavije i inostranstva", izjavio je Emir Hajdarbegović, predsjednik Radio kluba "Srebrenica"

Iako je u klubu mnogo iskusnih članova, već je dodijeljeno 30 licenci za one koji započinju ovaj hobi.

"Ova licenca daje mi mogućnost da, pored rada u radio klubu i kući imam svoju ličnu radio stanicu, znači kući imamo to pravo i jednostavno daje nam mogućnost da pomažemo ljudima, da stvaramo kontakte sa ljudima širom svijeta", govori Muhizin Omerović, jedan od onih koji su danas dobili licencu.

"Danas sam dobila licencu za radio amatera, jako mi je drago i ponosna sam zbog toga. Nadam se da ću moći da pružim svoj doprinos u daljem radu", kaže i Danijela Stanojević

Novoosnovani Radio klub u Srebrenici, naišao je na veliko interesovanje među stanovništvom Srebrenice. Na brojnim primjerima se pokazalo, čak i kroz našu istoriju, da radio amateri mogu dati doprinos u teškim i kriznim situacijama.

UPSMedia foto

VAŠE FOTKE