Ministar Đokić posjetio rudnik u Sasama

07.10.2020 Piše: urednik

Rudnik olova i cinka u Sasama danas je posjetio ministar rudarstva i energetike Petar Đokić, koji je ovam prilikom istakao da je veoma zadovoljan poslovanjem ovog rudnika. U rudniku je zaposleno 480 radnika, a ministar Đokić danas je najavio da će razgovarati sa načelnikom opštine Srebrenica kako bi se pokrenulo bar jedno odjeljenje rudarskih tehničara u SŠC "Srebrenica" koji bi bili spremni za rad poslije školovanja.

"Za dvanaest godina koliko ova kompanija posluje ovdje pokazalo se koliko se i jedan vrlo težak posao može organizovati na način da se poštuju svi standardi u oblasti rudarstva na najvišem nivou. Vladi je veoma značajna količina koja se ovdje eksplatiše, ali i uslovi rada. Prema dosadašnjim saznanjima i prema kontrolama koje se vrše od strane nadležnih organa, nemamo nikakv primjedbe. Uslovi su teški, ali se direkcija trudi da obezbjedi radnicima sve što im je potrebno. U jednom periodu je došlo do zastoja u isporuci sirovina zbog pandemije korona virusa, ali je sada došlo do normalizacije. Vlada i ministarstvo za veoma zainteresovani za saradnju sa ovom kompanijom. Veoma nas zanimaju i ekološki standardi, a ova kompanija i to primjenjuje po propisima.", istakao je ministar Đokić.

Pandemija korona virusa stvorila je probleme u poslovanju rudnika. 270 dnevnica je izgubljeno u jami, ali proizvodnja nije stala.

"Uspješno smo radili do sada. Nadamo se da ćemo tako i završiti ovu godinu. Ove godine je plan 210 hiljada tona rude, a ostalo je još oko 70 000 da uspješno završimo godinu. To je negdje oko 15 500 tona koncentrata cinka i 6 500 tona olova. Imali smo problem. Cink nije mogao da se plasira na druga tržišta zbog pandemije. Uspjeli smo zadnja dva mjeseca da tu količinu koju smo imali na skladištu plasiramo.", izjavila je Jelena Petrić, ispred rudnika.

"Plate su redovne. Malo smo imali problema oko epidemije i odsustva radnika. Sa radom nismo prekidali. Malo smo imali problema sa cinkom, nismo ga mogli otpremati.", rekao je Mladen Popović, rudarski inženjer.

Piše: M.U.