Otvoren prvi integrisani granični prelaz između BiH i Srbije

28.11.2021 Piše: urednik

Danas je u Bratuncu svečanim presjecanjem vrpce otvoren prvi integrisani granični prelaz između Bosne i Hercegovine i Srbije, a novoizgrađeni most "Bratoljub" je otvoren za saobraćaj.

Granični prelaz su otvorili ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, a prisutnim građanima i gostima su se obratili i načelnici opština Bratunac i Ljubovija Srđan Rankić I Milan Janković, kao I predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.
Izgradnja graničnog prelaza je završena ove godine.
Kompleks je izgrađen na površini od 30.000m2. Radove u vrijednosti od više od 14 miliona KM finansirala je BiH, dok su pristupne puteve u iznosu od 800.000 KM finansirali „Putevi RS“.
Sam most „Bratoljub“ završen je u maju 2017. godine, dužine je 227 metara, a izgradnja je koštala 13 miliona KM.
“Ovo je jedan od primjera kako susjedi treba da grade i unaprijeđuju dobrosusjedske odnose.”
Ministar Vojin Mitrović se na kraju svog obraćanja zahvalio i Upravi za indirektno oporezivanje, graničnoj policiji, ali i izvođačima radova na posvećenom radu i razumjevanju, a naglasio je da je most primjer kako susjedi treba da grade svoje odnose.
Premijer Višković je podcrtao da će svi mostovi koji se budu gradili u budućnosti biti integrisani i da će doprinositi smanjenju troškova, privlačenju investicija i ekonomskom razvoju područja.