Ponovo prekinuta I redovna sjednica SO Bratunac, načelnik Srđan Rankić ističe da je to opstrukcija koju najviše osjećaju ugrožene kategorije

16.04.2021 Piše: urednik

Prva redovna sjednica Skupštine opštine Bratunac ponovo je prekinuta zbog nedostatka kvoruma. Nisu se pojavili odbornici SNSD-a, DNS-a, SPS RS, SDA i BL. Prisutno je bilo 12 odbornika, dok je odsutan bio odbornik više. To znači da će Bratunac i dalje biti bez usvojenog Budžeta, kao ključnog akta za funkcionisanje lokalne zajednice.

Vidjeli ste i danas da zbog nedostatka kvoruma nije mogla da se nastavi I redovna sjednica Skupštine opštine Bratunac. Dvanaest odbornika je bilo prisutno, dok trinaest nije i danas su pokazali neodgovornost prema građanima i jednu neozbiljnost. Evo i danas u ovom nastavku gdje smo trebali da usvojimo Budžet Opštine Bratunac nisu se odazvali, nismo imali kvorum. Upoznao sam javnost da sam javno pozvao sve da se dogovorimo, da vidimo koja su to sporna pitanja i šta treba da se riješi da bi Skupština mogla normalno da funkcioniše. Bilo je tih sastanaka, obećanja, ali evo vidite koliko vrijedi riječ  pojedinih ljudi, nisu se udostojili da danas dođu na sjednicu. Budžet je blokiran od 31. marta, apsolutno nema nikakvih plaćanja ni davanja. Ono što je najteže u ovoj situaciji je da zbog neodgovornosti odbornika u SO Bratunac nismo u mogućnosti da pomognemo najugroženijim kategorijama stanovništva. Pored sve dobre volje koju sam pokazao, pored svih poziva, sati razgovora da razriješimo ovu situaciju, odbornici su pokazali koliko im je stalo do građana i Bratunca. Vi znate da je Dom zdravlja na budžetskom finansiranju, načelnik opštine je taj koji mora da potpiše naloge za plaćanje, ali to očito odbornicima nije bitno. Mogli smo danas doći ovdje na pola sata, usvojiti Budžet, odblokirati rad Opštine i onda održati sastanak za dalji dogovor. Ovo je klasična opstrukcija. Biće taj Budžet usvojen, ali zašto da se odlaže. Razgovarao sam sa predstavnicima najjače politčke partije u Republici Srpskoj, SNSD-om, dali su punu podršku nama kao lokalnoj zajednici i pozvali su svoj odbornički klub da sjedne i da razgovara sa načelnikom, ali očito da predstavnici republčičke vlasti imaju problem sa svojim odbornicima. Ja ne mogu i ne želim da se miješam u taj odnos. Izgleda da na svakoj sjednici svaki odbornik vodi politiku za sebe. Ovo što su opstruisali rad Skupštine, da imam mogućnost ja im nikome ne bih isplatio odbornički paušal - rekao je načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić.

Samo jedan odbornik iz klubova koji žele da formiraju novu većinu bio je prisutan danas.

Vidjeli ste ko je danas pokazao odgovornost ovde pred građanima. Ja kao predsjednik Komisije za izbor i imenovanje zaprimio sam jedan dopis prije desetak dana od određene grupe odbornika, koji zahtjevaju da se zakaže sjednica Komisije za izbor i imenovanje i da se zakaže nastavak I redovne sjednice. Vidjeli ste da je prije par dana gospodin Marko Mrkajić uputio dopis predjseniku Skupštine, kao predsjednik OO SNSD-a, da se zakađže nastavak ove sjednice. Sjednica je bila zakazana za danas i samo jedan odbornik iz kluba SNSD-a je prisustovao, a svi ostali su ostali tamo da stoje ili su bili u kafani. Niko od njih nije bio spreman da pokaže odgovornost i da prisustvuje - prokomentarisao je Brano Đurić, odbornik Ujednjene Srpske.

Piše: M.V.