Poziv na oprez zbog slučajeva velikog kašlja

12.01.2024 Piše: urednik
Dom zdravlja Bratunac

U susjednoj Srbiji je zaključno sa 7. januarom veliki kašalj potvrđen kod 1.020 osoba, a svaki drugi slučaj je među djecom od 10 do 14 godina, saopšteno je iz Instituta "Batut". Najviše oboljelih ima u prestonici Srbije, Beogradu, gdje je proglašena epidemija. Kako prenosi RTRS, ovoliki broj oboljelih nije zabilježen u posljednjih 20 godina. Jedan od glavnih razloga velikog kašlja je nepotpuna vakcinacija ili potpuni izostanak vakcinacije kod djece.

Epidemiolozi bolest velikog kašlja nazivaju “bolest od 100 dana”, jer prolazi kroz tri faze. Prva faza traje dvije do tri nedjelje kada oboljeli ima opšte respiratorne smetnje, infekcije i u tom periodu je najzarazniji. Druga faza traje od šest do deset nedjelja, a kod oboljelog je prisutan intenzivan kašalj, dok je posljednja faza faza smirivanja. Komplikacije koje se mogu javiti kod velikog kašlja su, u najgorem slučaju upala pluća, prestanak disanja, a ponekad, ako se ne liječi kako treba može dovesti do fatalnog ishoda-smrti. Pertusis ili veliki kašalj predstavlja veoma zaraznu bolest od koje najčešće obolijevaju mala djeca. Bolest uzrokuje bakterija koja se nakon ulaska u respiratorni sistem domaćina razmnožava i stvara toksine, zbog čega nastaje oštećenje respiratorne sluznice. Veliki kašalj se prenosi kapljičnim putem, a trajanje inkubacije je devet do deset dana.

Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljeno je 55 oboljelih od velikog kašlja sa blažom kliničkom slikom, od kojih je većina nepotpuno vakcinisana, rečeno je Srni u ovom institutu. U Srpskoj, kao i u Srbiji, oboljele čini populacija mladih od 10 do 14 godina. Prvi slučajevi velikog kašlja u Republici Srpskoj evidentirani su krajem 2023. godine.

Aleksandar Jovanović, direktor Doma zdravlja u Srebrenici, za UPSMedija je rekao da se ovoj zdravstvenoj ustanovi za pomoć nije javio niko ko ima ozbiljnije respiratorne smetnje. Jovanović je naveo da je u Srebrenici prisutan sezonski grip.

U Domu zdravlja Bratunac situacija je malo drugačija. Direktor Doma zdravlja Bratunac, dr Ljilja Ivančić, navela je da je u opštini Bratunac potvrđen jedan slučaj velikog kašlja kod tromjesečne bebe, kojoj je ovo stanje dijagnostifikovano u Banjoj Luci. Drugi potencijalni slučaj velikog kašlja primjećen je kod djeteta školskog uzrasta: “Uradili smo nalaze, ali nikada nismo dobili povratnu informaciju koja se tiče dijagnoze ovog djeteta. U dogovoru sa epidemiolozima pratimo stanje ostalih pacijenata koji se u našu ustanovu jave sa respiratornim smetnjama. Ostalih slučajeva velikog kašlja u našoj opštini nema.”, istakla je Ivančićeva.

Iz zdravstvenih ustanova apeluju na pacijente da se, u slučaju kašlja koji neobično dugo traje, obrate svojim porodičnim ljekarima.