Pravoslavni vjernici proslavljaju Vaskrs

01.05.2021 Piše: urednik

Srpska Pravoslavna Crkva i vjernici proslavljaju danas praznik Hristovog Vaskrsenja – Vaskrs. To se desilo trećeg dana poslije njegove smrti, odnosno prve nedjelje nakon Velikog Petka. Za Vaskrs su vezani brojni običaji, a posebno se ističe farbanje vaskršnjih jaja. Praznovanje ovog velikog praznika traje tri dana.

Vaskrsom slavimo vaskrsnuće Hristovo, kao pobjedu nad smrću. Vaskrs je centralni praznik u odnosu na koga se praznuju i drugi praznici. Tako, Spasovdan proslavljamo 40 dana nakon Vaskrsa, a Duhove 50 dana nakon Vaskrsa. Datum Vaskrsa ne može biti prije 4. aprila, niti poslije 8. maja. Mora da dođe nakon proljećne ravnodnevnice, punog mjeseca i jevrejskog praznika Pasha. Vjernicima želim srećan praznik, da ga provedu u zdravlju i veselju, uz pozdrav Hristos Vaskrse-  rekao je Jerej Parohije Krvičke, Dejan Đuričić, prilikom gostovanja na našem radiju.

Vaskrs dolazi nakon sedmonedjeljnog Vaskršnjeg ili Časnog posta. Posljednja nedjelja pred praznik naziva se Strasna sedmica.

Običaji vezani za praznik Hristovog Vaskrsenja mogu da se razlikuju od regije do regije, odnosno od države do države. Farbanje jaja, njihovo poklanjanje i tucanje su široko rasprostranjen običaj u hrišćanskom svijetu. Treba istaći da se prvo ofarbano jaje naziva ,,čuvarkuća'' i stavlja se na posebno mjesto u svakom domu. Za Vaskrs se sprema svečana trpeza.

Danas praznuju sve Pravoslavne Crkve, uključujući i one koje koriste Novojulijanski kalendar (Grčka, Rumunska..).

Piše: M.V.