Prekinuta sjednica SO Bratunac, na pomolu nova većina!

02.04.2021 Piše: urednik

Prva redovna sjednica Skupštine opštine Bratunac prekinuta je danas odlukom predsjednika Radislava Jovanovića, koji se pozvao na član 118 Statuta. Zbog neusvajanja Budžeta funkcionisanje Opštine je praktično blokirano. Na pomolu je nova skupštinska većina, a tačka spoticanja bile su neke tačke dnevnog reda, kao što je imenovanje ulice imenom 9. januar.

Načelnik Srđan Rankić pozvao odbornike je u uvodnom dijelu da usvoje Budžet za 2021. godinu i zaustave blokadu rada organa uprave, a potom je počela odbornička rasprava.
-  Ja sam očekivao veću ozbiljnost odbornika Skupštine opštine Bratunac i da idemo sa nastavkom I redovne sjednice. Bilo je malo uvrijedljivih riječi. Trebalo je obezbijediti uslove da se nastavi ova sjednica i imali smo veoma bitnu tačku dnevnog reda, a to je Budžet. Pozvao sam odbornike i pismeno sam im dostavio da od 01.04. Opština Bratunac je u blokadi zbog neusvajanja Budžeta. Zvao sam ih sve da se urazume, da nastavimo sa radom i očekujem da se nastavi i donese se ovaj bitan akt. Ono što sam mogao da uradim po zakonu je da funkcionišemo nesmetano do 31. marta, kako je i urađeno. Na Konstitutivnoj sjednici je bio Nacrt budžeta i trebalo ga je usvojiti do kraja marta. Dok Skupština ne donese odluku mi ne možemo zadovoljiti potrebe korisnika Budžeta. Mene je izabrao narod, kao i ovih 25 odbornika. Moja odgovornost je da budem izvršna vlast. Mislim da je najveći problem odbornika nedostatak komunikacije. Svi od njih mogu da dođu i da razgovaramo, ali moraju da se pridržavaju zakona i da ne blokiraju rad Opštine Bratunac - naglasio je načelnik Srđan Rankić.
Iz lokalnog SNSD-a ističu da je formirana nova većina i da to treba biti uvaženo.
Mi pokušavamo već neko vrijeme da održimo sjednicu. To nam je danas ponovo onemogućeno. Mi nismo nigdje osporavali donošenje Budžeta, čak smo ga i planirali danas razmatrati i usvojiti. Nigdje ne kočimo rad Opštine Bratunac, ni načelnika sa kojim planiramo da imamo korektu saradnju, međutim vidite da ovdje pojedinci ne mogu da se pomire da su opozicija. Ova sjednica je prekinuta od rukovodstva stare skupštinske većine, da ne bi ugrozili svoje lične interese. Ja sam, vjerovatno, jedini funkcioner koji je ovdje izašao javno i rekao da sam voljan da volonterski obavljam funkciju predsjednika Skupštine. Za to je potrebna dvotrećinska većina za izmjenu Statuta. Sa SDA smo napravili koalicioni dogovor, ja se ne slažem sa politikom Ramiza Salkića, mislim da je ona pogubna za Bošnjake najviše. Sama inicijativa za ime ulice 9. januar je podnesena mimo zakona SNSD će prihvatiti da se trg ili bilaznica zovu 9. januar. - rekao je Marko Mrkajić, predsjednik OO SNSD Bratunac.
Zamjenik načelnika obratio se , takođe, Skupštini i zatražio objašnjenje o koaliciji SNSD sa SDA. Takođe, ukazao je na nezakonitu inicijativu za njegovu smjenu.
Radi se o nedoličnom ponašanju Petka Rankića i Trninića od kojih maltene ne može da radi Skupština. Imao sam pravo da se obratim kao zamjenik načelnika. Sada pitam javnost Republike Srpske da li Milorad Dodik stoji iza stavova da zajedno sa Ramizom Salkićem ruši Ujedinjenu Srpsku i srpske kadrove u opštini Bratunac. Predsjednik OO SNSD Marko Mrkajić se poziva na Milorada Dodika, Luku Petrovića i Željku Cvijanović kada to radi. Kao jedan od osnivača SNSD-a našao sam se kasnije u Ujedinjenoj Srpskoj, jer sam želio da budem blizu politike Milorada Dodika. I dalje ne želim da vjerujem da on može biti spreman da zajedno sa Ramizom Salkićem u ovako stradalničkom gradu Bratuncu, ruši srpsku skupštinsku većinu. Želim da kažem da je prijedlog za smjenu zamjenika načelnika nelegalan, jer to može zatražiti samo načelnik, kao i postavljanje - kaže Branislav Trišić.
Predsjednik lokalnog parlamenta Radislav Jovanović obrazložio je zašto je prekinuo današnje zasjedanje.
- Došlo je do grubog kršenja rada SO Bratunac. Ja sam ukazivao na to u dugom periodu i bio tolerantan. Došlo je do određenih vrijeđanja i vulgarnosti. Po članu 118, ja sam zbog nekorektnog rada prekinuo Skupštinu, a o daljem nastavku ću obavijestiti. Imamo nekoliko odbornika koji se vulgarno ponašaju, pokušavajući da ostvare svoje političke ciljeve. Budžet je bio prije mjesec dana na dnevnom redu. Ne stoji da je ovo opstrukcija zbog Budžeta, jer ako neko želi da se on osvoji to je skupštinsko rukovodstvo.
Prema najavama iz SNSD-a, tri odbornika DNS-a pristupiće SNSD-u koji bi tako trebao da ima 8 odbornika. Boris Trninić iz DNS-a rekao je da će nova većina izabrati novo skupštinsko rukovodstvo i ako se aktuelno rukovodstvo ne vrati na sjednicu.