Видовдан – празник и историја

29.06.2022 Piše: urednik
Фото: РТРС

Српска православна црква и вјерници прослављају данас Видовдан, празник посвећен Светом великомученику кнезу Лазару и светим српским мученицима. Такође, на овај датум слави се и Свети Амос. Значај Видовдана проистиче из више историјских догађаја који су се догодили 28. јуна (или 15. јуна по Јулијанском календару).

Најзначајнији догађај који се десио на овај датум је Косовски бој из 1389. када су се на Косову Пољу сукобили српска и турска војска. Том приликом страдала су оба владара, српски кнез (цар) Лазар и турски султан Мурат. Иако није било јасног побједника, неколико деценија касније српске земље су потпале под турску власт која је трајала дуже од четири вијека.

Почетак Првог свјетског рата, такође, је везан за овај датум, јер је припадник револуционарне ,,Младе Босне'' Гаврило Принцип 1914. извршио атентат на аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда. То је Аустроугарској послужило као изговор да нападне Србију и започне Први свјетски рат мјесец дана касније.

За сам назив Видовдан постоји више верзија, а једна говори да се ради о слављењу божанства Световида, а друга да се ради о прослави Светог Вида, које су донијели рудари Саси, а касније је то прилагођено локалном становништву.

Данашњи празник се сматра за Дан жалости, па се избјегава игра и пјесма. Можда и најпознатији симбол Видовдана је косовски божур.

Пише: М.В.