Zoran Radović: Umjetnik koji ideje pretvara u vrhunska djela od drveta

08.10.2020 Piše: urednik

Zoran Radović naslijedio je stolarski talenat od svog oca. Njegova osnovna proizvodnja obuhvata izradu kuhinjskih elemenata, polica i drugih proizvoda od drveta, ali u posljednje vrijeme posebnu pažnju u regiji i cijeloj Bosni i Hercegovini privukla je proizvodnja drvenih krigli za pivo. Zoran je po zanimanju inženjer telekomunikacije, ali uslijed nedostatka posla u struci, odlučio je da nastavi porodičnu tradiciju.

Porodična tradicija uz malo dodatnog entuzijazma i ulaganja provjereni su recept za uspjeh. Porodica Radović je samo jedna u nizu od onih koje to dokazuju. Stalna želja za usavršavanjem Zorana vodi ka kreiranju sve složenijih proizvoda.

- U principu treba talenat, ali ako čovjek ima želju, volju i ljubav prema tome, može postići... Ja sam od oca naslijedio, stalno oko radionice, i zanimalo me to. Iako sam ja radio oko elektronike i školovao se za to, drvo je ostalo u meni i uvijek bila ta želja i sam sebe sam tjerao da napravim nešto što je neobično i što je malo teže uraditi - kaže Zoran.

- Od mene je naslijedio nešto od mašina, od znanja ali uglavnom je zaljubljenik u drvo. Zoran je već prevazišao i mene, voli oko drveta, radi namještaj, radi sve, a sad se uglavnom specijalizirao na ovo što ste vidjeli, a to su te krigle - rekao je Todor Radović, Zoranov otac.

Teško razgradivi materijali sve više se izbacuju iz upotrebe, a njihovo mjesto preuzimaju ekološki prihvatljive sirovine.

- Krigle su čist ručni rad, kao proizvod. Pravim ih od kvalitetnog drveta, hrast, brijest, dud, jasen, to su neka plemenita drva. Sav proces se obrađuje ručno, ima otprilike 15 do 20 operacija koje trebaju da se odrade da bi se mogao dobiti sam taj proizvod. Nakon završetka krigle premazuje se sa prirodnim pčelinjim voskom i sa jestivim lanenim uljem, nakon toga kad se to sasuši i upije vrši se premazivanje spoljne strane sa isto ekološkim šelakom - dodao je Zoran Radović.

Da bi se stvorilo nešto što je primamljivo kupcima potrebno je povezati kreativnu ideju sa vještinom da se ona i u praksi realizuje.

- Zoka je umjetnik koji sve ideje koje mu padnu na um pretvara u strašna djela. Mi smo u jednom neformalnom razgovoru, pošto obojica volimo da popijemo pivo i da pričamo o pivu, razgovarali o kriglama koje smo vidjeli, i palo nam je na um kako bi to izgledadalo da napravi jednu drvenu kriglu, i da pijemo iz nje, kao što su pili naši stari. Zoka je odmah tu našu ideju pretvorio u djelo i napravio je sjajne krigle za koje ja imam samo rječi hvale - prokomentarisao je Slobodan Cvijetić, prijatelj i vlasnik prve krigle.

Iako nije mogao da pronađe stalno zaposlenje u svojoj struci Zoran je nije u potpunosti napustio jer se već petnaestak godina unazad bavi i servisiranjem telefona.