4. februar - Međunarodni dan borbe protiv raka

04.02.2021 Piše: urednik

Danas je 4. februar, datum koji se obilježava kao Međunardni dan borbe protiv raka. Cilj je podizanje svijesti o prevenciji, dijagnostifikovanju i mogućnostima liječenja.

Svake godine od kancera u svijetu umre više od 9,5 miliona ljudi, što maligne bolesti svrstava na drugo mjesto kao uzrok smrtnosti. Svaki šesti čovjek koji umre, upravo umre od raka. Procjena je da će se godišnja smrtnost za deset godina povećati na preko 13 miliona.

Kod žena najčešće su maligne neoplazme dojki, pluća, grlića materice i štitne žlijezde, a kod muškog dijela populacije: pluća, prostate, debelog crijeva, želuca i jetre.

Prema istraživanjima, između 30 i 50 procenata smrti od malignih bolesti mogle bi se spriječiti promjenom ponašanja i adekvatnom preventivnom zdravstvenom zaštitom.

Neke od preporuka za redukovanje ključnih faktora nastanka ovih bolesti jesu: prestanak pušenja, održavanje prikladne težine, izbjegavanje duvanskog dima u prostorijama, zdrava ishrana, vježbanje i kretanje, umjereno konzumiranje alkohola...