Апел грађанима да заштите имовину у сезони годишњих одмора

09.07.2024 Piše: urednik

Преносимо саопштење ПУ Зворник.

Полицијска управа Зворник апелује на грађане да током сезоне годишњих одмора, када већина не борави у својим домовима, повећају опрез и предузму одговарајуће мјере како би умањили ризик од могућности да криминогена лица, користећи непажњу и одсуство, отуђе или угрозе њихову имовину.

Савјетујемо грађанима да увијек закључавају улазна врата, без обзира на то колико су одсутни, те ако су у могућности да поред главне браве на улазним вратима, уграде и додатну, помоћну браву. Да не остављају кључ од улазних врата испод отирача, у папучама, саксијама за цвијеће и слично, јер то су за већину уобичајена мјеста која самим тим ни криминогеним лицима нису скривена. Пожељно је да се новац, златни накит и оружје из куће за вријеме дужег одуства да на чување лицу од повјерења или у трезор неке банке. Препорука грађанима је да, уколико су у могућности, на објектима уграде техничке системе заштите, попут освјетљења објеката са сензорима покрета, аларма, видео-надзора и слично.

Приликом напуштања дома на дуже вријеме, савјетујемо да га повјерите на чување комшијама или родбини. Пожељно је да се створи утисак да у стану или кући неко борави, те с тога они треба да током ноћи пале свјетло, дању отварају прозоре, дижу ролетне и чешће обилазе њихов дом.

Није пожељно на друштвеним мрежама објављивати одлазак на путовања, нити сличне информације и фотографије које потврђују да сте тренутно одсутни ван мјеста пребивалишта, односно на годишњем одмору.

 Обавјештавамо грађане да у случају да примјете нешто неуобичајено или да чују буку из комшијиног стана за којег знају да није ту, одмах позову полицију на бесплатан број телефона „122“, како би полицијски службеници одмах предузели одговарајуће мјере и радње из своје надлежности.

 

У протекле двије туристичке сезоне, у периоду јун-август, ПУ Зворник евидентирала је смањење броја кривичних дјела „Тешка крађа“ 2023. године за 17,4 % у односу на исти период 2022. године и кривичних дјела „Крађа“ за 20 %.

У циљу одржавања повољне безбједносне ситуације, напомињемо да ће полицијски службеници ове Управе појачати своје присуство на терену као и сарадњу са локалном заједницом. Позивамо грађане на узајамну сарадњу и пружање безбједносно интересантних и корисних информација, по којима полиција у оквиру својих надлежности и поступа, како би унаприједили постојеће повјерење између грађана и полиције.

 

                                                                                                                               ПОРТПАРОЛ

                                                                                                                             Јелена Ивановић