Asim Dedić: Avgust je najvažniji mjesec za pčelare

03.08.2022 Piše: urednik
Asim Dedić

Asim Dedić iz Burnica kod Bratunca bavi se pčelarstvom duže od tri decenije. U tom periodu je stekao dosta iskustva i znanja u ovoj oblasti, a njegovi proizvodi su naširoko poznati. Glavna tema razgovora sa Asimom ovoga puta je bila priprema pčela za zimski period.

-Ovo su dani za koje bih rekao da su najteži za pčele. Dolazi nam mjesec avgust, koji je prvi mjesec u pčelarstvu i od tada nastaju najveći problemi. Recimo, sada je u toku najezda stršljenova i osa, koji su prisutni u velikom broju. Postavili smo mamce za njih, ali ih je previše. U ovom mjesecu su i velike vrućine, što ne odgovara pčelinjim zajednicama. Njima odgovara temperatura od 25 do 35 stepeni. One lakše tolerišu niže temperature od 25 nego više od 35 stepeni. U ovom periodu se vrše sve detaljne pripreme za zimu, a to su liječenja, kao i prihrana, ako nemaju dovoljno hrane. Ako se to sada ne uradi, biće kasno- rekao je Asim.

Asim Dedić

Tekuća godina je za pčelare bolja nego što je bila 2021. Ipak, dolazak toplijeg vremena je malo pokvario utisak.

-Mi ovdje možemo da prikupimo četiri vrste meda. Prvi med je voćni, od cvjetova raznoraznog voća, onda ide bagremov med, nakon toga ide uporedo livada i lipa, sve zavisno od paše. Sve što je preko 70% jednog meda, on se ubraja u tu kategoriju od čega je, od koje biljke je prikupljen. Takođe, imamo i med koji bih ja nazvao ,,miješani''. Ove godine je dobro počelo, ali je došlo do stagnacije sa velikim toplotama. Moram reći da se ja ne bavim isključivo proizvodnjom meda, već i drugih pčelinjih proizvoda, odnosno nisam samo medar. Nikada nisam gledao koliko ću meda sakupiti, ali sam gledao da ostavim pčelama dovoljno hrane- pojasnio je Asim Dedić.

On trenutno ima oko 100 LR košnica, a prve košnice je dobio još 1988. godine.

Piše: M.V.