Брано Ђурић: Конфликт начелника и скупштине постоји од самог почетка

15.07.2022 Piše: urednik
Брано Ђурић

Серијал гостовања одборника у СО Братунац наставили смо разговором са Браном Ђурићем, одборником Уједињене Српске.

Главна тема била је актуална политичка ситуација у Братунцу у свијетлу референдума за опозив начелника општине Братунац Срђана Ранкића.

-У задњих годину и по дана била је велика политичка криза у Братунцу. Начелник се од самог почетка поставио некоректно према Скупштини. Желио је да скупштинска већина буде њему подређена и да ради како он хоће. Ту су и настали највећи проблеми између Скуштине и начелника. Све је функционисало до момента када смо ми смјенили предсједника Скупштине који је одговарао начелнику. Kада смо одлучили да изаберемо новог предсједника конфликт је екалирао и даље се није могло, па смо морали на референдум. Kолико видимо и међу становништвом влада мишљење да је промјена на челу Општине неопшходна. У годину и по дана скоро ништа није урађено. Ни оно што је започето у вријеме претходног начелника није завршено, а нових пројеката нема. Није фер што је начелник изашао и ,,пљунуо'' на 19 одборника, а није дошао на сједницу када се расправљало о опозиву. Ми ћемо ускоро имати тематску сједницу и ја позивам начелника да дође и да кажемо једни другим шта имамо лицем у лице. Од начелника лично нико ништа није тражио, а постојали су предизборни и постизборни договори. Нека начелник каже колико је добило оних шест одборника који су остали уз њега. Уједињена Српска као странка је буквално довела начелника на власт, а он се врло брзо окренуо и ушао у конфликт са нама. Ја сам једно вријеме балансирао између господина Радовића и господина Ранкића, чак сам као тринаести гласао за Буџет, јер сам сматрао да је то важно сваком грађанину. Морам рећи да је ситуација на селима веома алармантна, гдје практично нема основних услова за живот. Сеоски путеви су у лошем стању, водоводна мрежа није проширена. Добра ствар која је урађена јесте плаћање превоза за ученике који путују са села. Ја сам лично у неколико наврата и током претходног мандата инсистирао на томе и ево то је сада испуњено- рекао је Ђурић. 

Референдум за опозив биће одржан 7. августа, а за опозив је потребна већина од 50 одсто плус један гласач, док у супротном начелник остаје на функцији.