Cijene naftnih derivata ponovo u porastu

18.10.2022 Piše: urednik

Na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini cijene naftnih derivata ponovo su u porastu. Benzin i dizel su već skuplji za 20 do 30 pfeninga u odnosu na kraj prethodnog mjeseca.

U Bratuncu su cijene dizela već preko 3,40 KM, a benzin je na skoro 2,80 KM. Što se tiče Bosne i Hercegovine, u Federaciji je trenutno dizel najjeftiniji u Čapljini - 3,11 KM, dok je najskuplji u Bugojnu - 3,66 KM, dok je u Republici Srpskoj prosječna cijena oko 3,45 KM. Tradicionalno, Bijeljina godinama ima njaniže cijene naftnih derivata, koje su niže i do 20 pfeninga u odnosu na druge gradove.

Očekuje se da će cijene dodatno rasti u narednom periodu. Razlog za to je trenutna situacija u Evropi i svijetu, a prvenstveno sankcije za rusku naftu. Prije dvije sedmice zemlje članice OPEK-a (organizacije koja okuplja proizvođače ,,crnog zlata'') odlučile su da smanje proizvodnju i na taj način spriječe pad cijena. Poznato je da smanjenje ponude povećeva cijenu.

Bosna i Hercegovina je do sada uvozila ,,ural'' naftu iz Rusije, a u narednom periodu će slijediti zemlje regiona. Ipak, BiH ne prerađuje ovaj energent, već to za nju rade Srbija, Hrvatska i Mađarska, a dio nafte stiže i iz Slovenije.

Tokom cijele godine naftni derivati su skuplji nego prethodnih godina. Ipak, tokom datog perioda cijene su oscilirale, tako da ne treba očekivati neograničen rast ni ovoga puta.