Čudo nauke: Šaka kristala usisa sav kiseonik u sobi

03.11.2016 Piše: 88fuhu

Naučnici sa Univerziteta Južna Danska tvrde da su stvorili kristal koji apsorbuje kiseonik iz vazduha i vode. Ronioci više neće morati da nose boce sa kiseonikom.

Samo kašika tog materijala može da "usisa" sav kiseonik iz sobe.

Kristal je zapravo so kobalta i može da zadrži kiseonik u koncetraciji koja je 160 puta veća od koncentracije kiseonika u vazduhu.

Još značajnija sposobnost kristala ugleda se u tome što kasnije može da otpusti zadržan kiseonik, kada se izloži visokoj temperaturi ili u sredini sa malom koncentracijom kiseonika.

Autorka Kristina Mekenzi je povezala novi kristal sa sposobnostima hemoglobina u ljudskoj krvi, koji korisit gvožđe za vezivanje i otpuštanje kiseonika u ljudskom tijelu.

Nova supstanca bi mogla da nađe zanimljive primjene - na primjer, snabdijevanje kiseonikom vodoničnih gorivnih ćelija ili da pacijentima sa oboljelim plućima obezbjeđuje neophodne velike količine kiseonika.

I ronioci bi u budućnosti mogli da kod kuće ostave boce sa kiseonikom, kaže Kristina Mekenzi.

"Nekoliko zrnaca sadrži dovoljno kiseonika za jedan udah, a pošto materijal može da apsorbuje kiseonik iz vode oko ronioca i da ga zatim oslobodi, ronioci neće morati da nose više od tih nekoliko zrna kristala", navodi ta autorka.

Studija o novom kristalu objavljena je u publikaciji "Chemical Science".