Dan državnosti BiH obilježen u Memorijalnom centru u Potočarima

25.11.2020 Piše: urednik

Dan državnosti Bosne i Hercegovine  se obilježava svakog 25. novembra. Na ovaj dan 1943. godine na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a, održanom u Mrkonjić Gradu, usvojena je rezolucija kojom je BiH dobila ravnopravan status sa ostalim republikama bivše Jugoslavije, a svi narodi koji žive u BiH su proglašeni potpuno ravnopravnim.

Ova rezolucija je, samo nekoliko dana poslije, potvrđena i tokom Prvog zasijedanja AVNOJ-a u Jajcu. Nakon oslobođenja 1945. godine, BiH dobija svoj grb i zastavu.

U Memorijalnom centru u Potočarima danas je polaganjem cvijeća, učenjem fatihe i minutom ćutanja odata počast žrtvama. Na mezarju u Potočarima prisustvovali su članovi udruženja koja okupljaju preživjele žrtve, predstavnici Opštine Srebrenica iz reda bošnjačkog naroda, predstavnici Memorijalnog centra, predstavnici vlasti u BiH i mnogi drugi gosti.

"Danas je Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Oni koji to ne poštuju šalju takvu sliku kakvu šalju, da nisu za vladavinu prava, za poštovanje zakonskih regulativa. Radujem se da je ovoliki broj ljudi danas ovdje došao da obilježimo Dan državnosti. Pokazujemo da nisu u pravu oni koji govore da se Dan državnosti obilježava samo u Federaciji. Ovaj dan obilježavaju oni koji vole ovu zemlju, poštuju je. Ovo je zemlja svih njenih građana.", izjavio je danas Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske.

" Danas smo ovdje da polaganjem cvijeća i učenjem fatihe sjetimo se svih onih koji su svoj život dali za Bosnu i Hercegovinu. Ja bih iskoristio priliku da povodom Dana državnosti svim Bosancima i Hercegovcima, kako onima koji žive u BiH, tako i onima iz dijaspore čestitam ovaj dan.", dodao je Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika Opštine Srebrenica.

" Vrlo je važno da se sjećamo prošlosti, da ne zaboravljamo ali da gradimo bolju budućnost. Moram da poručim svim našim političarima da grade ljubav, mir, poštovanje i bolje sutra za našu djecu, a žrtve će im pomoći.", istakla je Munira Subašić.