Danas je Međunarodni dan pismenosti

08.09.2021 Piše: urednik
knjige

Međunarodni dan pismenosti obilježava se širom svijeta 8. septembra. UNESCO je 1965. godine 8. septembar proglasio za Dan pismenosti kako bi istakao važnost pismenosti za pojedince, društva i zajednice. UNESCO svake godine podsjeća na važnost pismenosti kod odraslih i obrazovanje uopšte, jer oko 770 miliona odraslih ima problem sa nedostatkom osnovne pismenosti.

Opštom deklaracijom o ljudskim pravima iz 1948. godine priznato je pravo na obrazovanje, a time i pravo na pismenost. Dvije trećine od ukupnog broja nepismenih ljudi čine žene, dok oko 60 miliona djece ne pohađa školu, u njoj se zadrži vrlo kratko ili jednostavno prekine obrazovanje

Prema UNESKO-ovom “Izvještaju o globalnom praćenju obrazovanja za sve”, južna i jugozapadna Azija imaju najnižu stopu pismenosti za odrasle (58,6%), a prate ih supsaharska Afrika (59,7%) i arapske države (62,7%). Države s najnižom stopom pismenosti u svijetu jesu Burkina Faso (12,8%), Niger (14,4%) i Mali (19%). Ovaj izvještaj pokazuje jasnu povezanost između nepismenosti i izuzetno siromašnih država te između nepismenosti i predrasuda o ženama.

Bosna i Hercegovina 8. septembar, Međunarodni dan pismenosti, dočekuje sa 89.794, odnosno 2,82 odsto nepismenog stanovništva i 36,2 odsto kompjuterski pismenog stanovništva. U doba informatičke pismenosti sve je manje i čitalaca knjiga, posebno među mlađom populacijom kako u svijetu, tako i u BiH.