Danas se obilježava Svjetski dan djeteta

20.11.2020 Piše: urednik

Od 1989.godine kada je na Glavnoj skupštini Ujedinjenih nacija usvojena Konvencija o pravima djeteta svakog 20.novembra obilježava se svjetski dan djeteta širom svijeta. Aktivnosti koje se  provode na ovaj dan imaju za cilj da podignu svijest o pravima djetata. Ova konvencija je prvi pravni akt kojim se djetetu pristupa kao subjektu sa pravima, a ne samo kao osobi kojoj je potrebna zaštita. Obavezno je poštovanje svih stavki Konvencije od  strane država koje su je potpisale.

Pandemija korona virusa onemogućila je mališanima u vrtiću " Poletarac" u Srebrenici obilježavanje ovog dana kao do sada. Ipak, djeca nisu ostala uskraćena za program koji je organizovan u skladu sa svim mjerama zaštite od korona virusa.

"Kao i svake godine danas se obilježava Međunarodni dan djeteta, odnosno 20. novembar. U našem vrtiću naravno da ćemo obilježiti Svjetski dan djeteta ali u skladu sa epidemiološkim mjerama koje su propisane od strane Instituta za javno zdravstvo. Aktivnosti će provoditi svaka grupa zasebno. Oni će igrati, plesati, jer njihovo omiljeno pravo je pravo na igru, a sva dječija prava u vrtiću se uvažavaju. Prethodnih godina dolazili su nam prvačići iz osnovne škole sa svojim učiteljima i tako smo provodili druženje. Ove godine to smo nažalost morali izostaviti i obilježiti ovaj dan u okviru naše ustanove.", izjavila je Mirela Hodzić, direktorica vrtića " Poletarac".

Na fotografijama koje nam je poslala Mirela Hodzić pogledajte kako je izgledao današnji dan u vrtiću " Poletarac".

Piše: M.U.