Dejan Kolović: "Mlade treba ohrabrivati da stvaraju umjetnost."

01.04.2024 Piše: urednik
Dejan Kolović KKN

KnjigaU današnjem programu UPSMedia radija, u emisiji Kulturni nokaut, razgovarali smo sa Dejanom Kolovićem, književnikom iz Srebrenice. Kolović je na 7. Književnim susretima u Zvorniku nagrađen za najbolju knjigu u kategoriji proze. Prva knjiga našeg sagovornika nosi naziv „Kukavica i razbudniličke priče“. Izlazak iz štampe ove zbirke priča planiran je u ovom mjesecu, kada će se održati i promocija.

Dejan Kolović piše već petnaest godina. Objavio je preko 400 tekstova o različitim temama. Takođe, osim proze, piše i poeziju. „Ludost i ljubav“ zbirka je poezije koja čeka štampu, dok je po riječima našeg gosta „Vilinska knjiga“, druga zbirka poezije čije pisanje autor privodi kraju. Kolović iza sebe ima i veoma uspješnu radio-dramu „On, život i gospođica Smrt“. Ova radio-drama naišla je na pozitivne kritike šire slušalačke publike. Takođe, naš gost je sekretar SPKD „Prosvjeta“ iz Srebrenice i aktivan je učesnik svih manifestacija koje ovo društvo organizuje.

„U početku je radni naslov za knjigu bio „Budan u snovima, sanjar na javi“. Tako se zvao moj blog na kojem je objavljeno sve što sam pisao. Mogu slobodno da kažem da je to bio jedan od najposjećenijih blogova u BiH i da su reakcije čitalaca bile nadahnjujuće. Ipak, odlučio sam se za drugi naziv za koji smatram da nekako više ide uz sadržaj napisanog.“, rekao nam je sagovornik.

Prva priča u knjizi nosi naziv „On, život i gospođica Smrt“. Po ovoj priči urađena je i radio-drama.

„Kada sam napisao ovu priču znao sam da njen smisao neće ostati samo na papiru. Zamisao je bila da se napravi kraći film, ali je sam od toga ubrzo odustao. Ipak, kako sam zbog svoje bolesti jedno vrijeme bio stalan gost po bolnicama, tako sam imao priliku da upoznam dosta ljudi. „Gospođicu Smrt“ upoznao sam u jednoj od bolnica i tu se javila ideja za pravljenjem radio-drame.“, kazao je Kolović.

Naš gost nam je rekao kako ima u planu da od još jedne priče napravi scenario za radio-dramu, te da je u posljednje vrijeme zainteresovan i za pisanje drama. Kolović je zadovoljan kako se kulturna scena u Srebrenici širi, što potvrđuje i činjenica da je sve više srednjoškolaca zainteresovano za pisanje poezije. Neki od njih aktivni su učesnici na promocijama časopisa „Srebrni vijenac“.