Dom zdravlja Bratunac: Savjetovalište za mlade počelo sa radom

11.01.2020 Piše: urednik

Psihološko savjetovalište za mlade danas je krenulo sa svojim radom u Domu zdravlja u Bratuncu, a isto je nastalo kroz saradnju Doma zdravlja Bratunac i Udruženja "Prijatelji Srebrenice". Projekat "Be in charge-ti odlučuješ" imlementira NVO Udruženje "Prijatelji Srebrenice", a podržan je putem programa RELoad koji implementira UNDP uz podršku Evropske komisije. "Be in charge-ti odlučujueš" obuhvatiće i edukacije za sve učenike srednjih škola, kao i učenike dva završna razreda osnovnih škola. Savjetovalište za mlade biće dostupno svim zaineresovanim dva puta sedmično, srijedom od 16 i subotom od 11 časova.

"Danas je u Domu zdravlja Bratunac počelo psihološko savjetovalište za mlade i jutros smo imali nekoliko klijenata, roditelja sa djecom. Ono što na početku projekta nije bila ideja je da smo imali određenu populaciju koja nije naša ciljana grupa, a to su starije osobe koje su zatražile psihološke usluge i odlučili smo da i njima izađemo u susret. Nakon završetka psihološkog savjetovanja u Domu zdravlja Bratunac, sastali smo se sa članicama ŽOK Bratunac sa kojima sam održao psihološke radionice u Sportskoj dvorani u Bratuncu. Današnja radionica obuhvatila je neke psihološke odrednice koje se mogu primjeniti i koristiti u sportu. Članove smo upoznali koji su to razlozi i faktori uspjeha i neuspjeha pojedinca i tima u sportskim takmičenjima, razgovarali smo kako izgraditi efikasnost postignuća u sportu, radili smo i neke tehnike relaksacije abdominalnog disanja. Mladi su danas kroz upitnik imali priliku i da ocijene svoju efikasnost što se tiče sporta, ali i života.", ističe Ivan Kuč, psiholog.

Prevencija razvojnih problema kod mladih koje obuhvata bolesti zavisnosti osnovna je tema kojom će ovo savjetovalište da se vodi, ali će i svima onima kojima je potreban savjet stručnog lica savjetovalište biti od velikog značaja.

"Danas smo imali priliku da prisustvujemo psihološkom treningu i danas smo učili o tome kako da se oslobodimo treme  i kako da vratimo volju poslije neke povrede. Imali smo priliku da vidimo kakva je naša efikasnost, da li je ona zadovoljavajuća ili moramo još poraditi na tome.", ističe Jovana Todić, članica ŽOK Bratunac.

"Predavanje nam je već pomoglo u sportu koji treniramo, a pomoći će nam i mimo terena. Mnogo je lakše kada vam neko stručan ovako dođe i do detalja vam objasni sve što vas zanima. Do kraja mjeseca će se sigurno održati još bar jedno predavanje, odnosno psihološki trening i svi jedva čekamo da vidimo šta ćemo sljedeći put raditi.", kaže mlada Renata Stjepanović iz ŽOK Bratunac.

Nakon radionice sa ŽOK Bratunac, predstavnici Savjetovališta Doma zdravlja Bratunac posjetiće i KK "Miloš Delić" čijim će članovima održati predavanje o prevenciji bolesti zavisnosti.

Piše: A.A.