dr Ljiljana Ivančić: Euromelanoma 2024. - prevencija raka kože

14.05.2024 Piše: urednik
dr Ljiljana Ivančić

                                                                             E U R O M E L A N O M A 2024.

 

Euromelanoma je najveća organizacija na svijetu koja se bavi prevencijom raka kože i ima 39 zemalja učesnica. Iduće godine biće 25 godina od kada se kao kampanja provodi u zemljama širom Evrope. BiH se pridružila kampanji 2011. godine a dermatolozi iz Republike Srpske od 2013. godine.Euromelanoma je javna, humanitarna , preventivna kampanja koja ima za cilj prevenciju i rano otkrivanje raka kože u kojoj je rad ljekara isključivo dobrovoljan,humanitaran i bez novčane naknade. Euromelanoma je i godišnja kampanja koja se organizuje u cilju podizanja svijesti javnosti o melanomu i otkrivanju drugih sumnjivih lezija u najranijem stadiju.

Ove godine Euromelanoma pokreće kampanju podizanja svijesti „Živi i uči + nauči da živiš“ kako bi promovisala fizičku i psihološku podršku oboljelima od raka kože nakon dijagnoze.

Maj 2024. – Vodeća grupa za podizanje svijesti o karcinomu kože, Euromelanoma, pokreće kampanju širom Evrope za podršku ljudima kojima je ranije dijagnostikovan i liječen karcinom kože. Kampanja stavlja akcenat na rizik od ponovnog pojavljivanja bolesti podstičući povećanu budnost i na pozitivan zdrav stav.

Sprovođenjem kampanje želimo staviti akcenat na prevenciju i rano otkrivanje melanoma, jer ranom dijagnostikom i blagovremeno započetom terapijom možemo uticati na smanjen broj smrtnih slučajeva uzrokovanih melanomom, koji se smatra i najzloćudnijim tumorom uopšte u ljudskom organizmu.

Pacijenti koji su ranije imali karcinom kože imaju veći rizik da ga ponovo dobiju. Novi bazocelularni karcinom, nakon jednog već odstranjenog javlja se kod 30% pacijenata u prvih pet godina,a novi primarni melanom u 2-10% slučajeva i tu se mora raditi prevencija.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, na godišnjem nivou, kod 3,5 miliona Evropljana bude dijagnostikovan rak kože, a više od 22.000 umre od melanoma. U Republici Srpskoj u 2020.godini registrovano je 58 novooboljelih muškaraca i 51 novooboljelih žena od malignog melanoma.Od nemalanomskih karcinoma kože u 2020.godini je bilo 259 novooboljelih muškaraca i 269 novooboljelih žena.

 

Melanom je krajem 19. veka bio redak tumor.U poslednjih 50 od 60 godina učestalost te vrste maligniteta povećava se zbog neopreznog i nepotrebnog izlaganja suncu. Sunce je jedan od izvora važnog vitamina D, ali stručnjaci naglašavaju da dovoljne količine vitamina D možemo dobiti posle samo 10 do 15 minuta izlaganja suncu u jutarnjim ili večernjim časovima.

Melanom, odnosno rak kože, javlja se na koži, ali i na sluzokoži svih organa, na noktima ili u očima. Alarmantni simptomi su pojava asimetričnog mladeža, gde se jedna strana mladeža razlikuje od druge druga po boji, obliku i veličini. Nejasne su granice mladeža (ivice mladeža su nepravilne, podrivene i nejasne), boja mladeža je različita od uobičajene (svetlo i tamno braon, crna, crvena ili plava), kao i veličina mladeža (melanomi su najčešće veći od 6 mm u prečniku, ali mogu biti i manji). Zato prilikom pregleda i samopregleda kože treba da se obrati pažnja na oblik, veličinu, boju i ivice mladeža, odnosno na pigmentovane promene na koži.

Takođe, bilo kakva (pigmentovana ili nepigmentovana) promena na koži koja se brzo menja i raste zahteva uklanjanje i histopatološku analizu (HP analizu). Prema statistikama, samo se kod oko 30 posto obolelih melanom javlja u već postojećem mladežu, dok se kod 70 posto pacijenata on javlja na prethodno potpuno neizmenjenoj koži.

Melanom je drugi po učestalosti malignitet koji se javlja kod osoba starosti od 15 do 29 godina, i u ovoj populaciji se češće javlja kod devojaka. Veruje se da je uzrok tome što se češće pojavljuje kod žena, taj što se one više izlažu sunčanju i koriste solarijum bez obzira na opasnost koje ovakvo ponašanje nosi. Preterano izlaganje suncu, pogotovo opekotine u ranom detinjstvu, povećavaju rizik za nastanak melanoma kasnije u životu. UV zračenje u

solarijumima može da dovede do nastanka raka kože. Zato je je zaštita od ultravioletnog zračenja (UV zračenje) važan element prevencije raka kože. Stoga su, koliko god da se osoba štiti od sunca, a i zato što promena ne mora da znači da je u pitanju maligni mladež, redovni dermoskopski pregledi najbolja preventiva i najbolji način da se bolest otkrije na vreme.

Koje su najrizičnije grupe?

Melanom kože može da dobije svako. Međutim, smatra se da su najvećem riziku izložene osobe koje imaju svetao ten, kosu i oči, kao i ljudi koji se prekovremereno izlažu suncu ili solarijumu. U Republici Srpskoj imamo zabranu upotrebe solarija do 18 godina starosti . U rizične grupe spadaju i osobe koje su u detinjstvu ili mladosti imale opekotine od sunca.Tu su i osobe koje imaju veliki broj mladeža, pogotovo ako među njima ima sumnjivih, takozvanih displastičnih mladeža (izmenjen oblik, boja, mladež veći od 6 mm i tako dalje), kao i oni koji u porodičnoj istoriji imaju dijagnozu melanoma.Hronično oslabljen imunitet je takođe važan preduslov za oboljevanje.

Što se godina tiče, veći rizik da obolele od melanoma imaju osobe u starosti preko 40 godina,kao i generacije uzrasta između 15 i 29 godina. Deca ređe oboljevaju od ove bolesti.

Melanom može da nastane na već postojećem mladežu, kao i na prethodno nepromenjenoj koži. Promene na mladežu se javljaju u vidu porasta veličine, promene ivica, oblika, pojava asimetrije, promena boje, pojave više boja. Kada se to desi, preporučuje se odlazak na dermatološki pregled. Pojava tamne fleke na koži isto zahteva pregled.

Najčešći simptomi melanoma

- Asimetričan mladež

- Nepravilne ivice mladeža

- Nejasne ivice mladeža

- Izmenjena boja mladeža

- Mladež veći od 6 mm

- Više od 50 mladeža

Najčešći znak melanoma je pojava novog mladeža ili promene postojećeg mladeža. Promena se može desiti bilo gde na telu, ali su najčešće pogođene oblasti leđa (muškarci) i noge (žene).

U većini slučajeva imaju nepravilan oblik i neravnomernu boju, a često se dešava i da mladež koji svrbi bude simptom raka kože. Mladež može biti veći od normalnog, a česte su pojave svraba i krvarenja. Krvarenje i ulceracije su znak uznapredovalog melanoma. Većina melanoma su različite nijanse braon boje, a mogu biti i crne, plave ili roze boje.

 

Rak kože se može liječiti.

 

Karcinom kože je najčešći od svih karcinoma .Širom sveta se beleži ekstremni porast raka kože, odnosno melanoma kože, koji spada u najzloćudnije tumore, jer brzo raste i rano metastazira. Takođe, karcinom kože se najlakše izliječi ukoliko se dijagnostikuje i tretira na vrijeme. Međutim, ukoliko se dozvoli da napreduje, karcinom kože može dovesti do značajnih oštećenja i čak i smrti, što se posebno može dogoditi u slučaju melanoma.

Uloga samopregleda u ranoj dijagnozi karcinoma kože je vrlo važna.

Pozivamo građane da posjete zvaničnu stranicu : https://www.euromelanoma.eu/bs-ba/ odaberu zemlju Bosna i Hercegovina, izaberu grad i liječnika kod kojeg žele da obave besplatan pregled mladeža i lezija sumnjivih na karcinom kože.

EUROMELANOMA BIH 2024 - BESPLATNI PREGLEDI PO GRADOVIMA:

 

 

SARAJEVO

 

Think Pink Centar za žene oboljele od raka dojke 25.maj 2024. pregledi članica od 9 -11h.

Alta shopping center 25 maj. 2024. javni pregledi građanstva od 13- 15h.

Preglede obavljaju: Prim.mr.sci.med.dr. Hana Helppikangas-Hunara, Prof.dr. sci.med. Irdina Drljević , Mr.sci.med.dr. Tamara Jovović-Sadiković, Mr.sci.med.dr. Mersiha Krupalija-Fazlić, Dr. Kerim Alendar, Prim.dr Almira Selmanagić, Dr. Selma Poparić, Dr.Vesna Stanojević i Dr. Haris Varupa

 

 

Mjesto: Klinika za kožne i venerične bolesti, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu

Datum pregleda: 23. 05. 2024.

Vrijeme: od 8.30 -15 h

Preglede obavljaju: Mr.sci. med. dr. Mersiha Krupalija- Fazlić, Prim. dr. Almira Selmanagić i Dr. Selma Poparić

(uz prethodnu telefonsku najavu na broj 033/ 298 373 u periodu 14h-15h)

 

Mjesto: Poliklinika Agram

Datum pregleda: 14 - 15. 05. 2024.

Vrijeme: od 13- 15 h

Preglede obavlja: Prim.mr.sci.med. dr. Hana Helppikangas-Hunara

Telefon : (obavezna prethodna telefonska rezervacija termina na broj 033/ 755 561)

Mjesto: Privatna spec. dermatovenerološka ordinacija "Dr Drljević"

Datumi pregleda: 06. 05. i 20. 05. 2024.

Vrijeme: od 14-16 h

Preglede obavlja: Prof.dr. sci. med. Irdina Drljević

 

Mjesto: Privatna spec. dermatovenerološka ordinacija "Dr.Alendar"

Datum pregleda: 16. 5. 2024.

Vrijeme: od 09-12h

Preglede obavlja: Dr. Kerim Alendar

 

Mjesto : Poliklinika Karabeg

Datum pregleda: 08. 05. 2024

Vrijeme: od 11-18 h

Pregled obavljaju: Prof.dr.sci.med. Reuf Karabeg, Prim.dr. Amela Karabeg i Dr. Danijela Crnogorac

 

Mjesto: SkinCare Clinic

Datum pregleda: 24. 05. 2024

Vrijeme : 14 - 16h

Preglede obavlja : Dr. Vesna Stanojević

Telefon : 033/ 555 355

 

Mjesto: Privatna dermatovenerološka ordinacija „Derma-Zone“

Datum pregleda: 01. 06. 2024.

Vrijeme: od 9-13h

Preglede obavlja: Mr.sci.med.dr. Tamara Jovović-Sadiković

Telefon: 061/ 055-077

 

Mjesto: Poliklinika Eurofarm Centar PJ UNITIC

Datum pregleda: 21. 05. i 23. 05. 2024.

Vrijeme: od 15 - 16h

Preglede obavlja: Dr. Seana Bejtula

 

Mjesto: ASA bolnica

Datum: 15.05.2024.

Vrijeme: od 8 - 10h

Preglede obavlja: Dr. Daliborka Jevtović

 

 

BANJA LUKA

Mjesto: Klinika za kožne i polne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, 051 493 490 Datum: 31.05.2024. Vrijeme: 08-20h

Preglede obavljaju: Prof. dr. Jagoda Balaban, Prof. dr. Đuka Ninković Baroš , Prim. dr. Milanka Ćelić, Dr. Dušanka Brđanin, Dr. Dragana Grujić, Dr. Gorana Popović, Dr. Marjana Tica, Dr. Jelena Petković Dabić, Dr. Dragana Popović, Dr. Sanja Umičević Šipka, Dr. Tijana Brezičanin

Telefon: 051 493 490

 

Mjesto : ZU " Kutanova "

Datumi pregleda : 17.05. i 24.05.2024

Vrijeme : od 08 - 16h

Preglede obavlja : Dr Alma Kovačević - Tucek

Telefon : 051 430 650

 

Mjesto : ZU " Dr Roljić "

Datum: 28.05. i 30.05. 2024

Vrijeme: od 12-14h

Preglede obavlja : Dr Jevrosima Roljić

Telefon : 051 226 600

 

Mjesto: Centar za teledermatologiju Banja Luka, Majevička 2A

Datum: 07.05.2024

Vrijeme: od 14 -17h

Preglede obavlja: Akademik Prim. dr. sci. med. Zoran Vrućinić

Telefon: 051 320 752

 

Mjesto: Bolnica S.tetik

Datum i vrijeme: 23.05. od 13-16h, pregleda obavlja Dr Vesna Jelić

Datum i vrijeme: 24.05. od 13-16h, preglede obavlja Dr Nevena Tešović

Telefon : 065 430 889

 

Mjesto : ZU " Skin dr Mandić"

Datum i vrijeme: 13.05.2024 od 13 - 15h

Datum i vrijeme : 14.05.2024 od 09 - 11h

Preglede obavlja : Dr Ljilja Mandić

Telefon: 051 217 550, 065 093 855

 

Mjesto: ZU Preventiva Medical

Datum i vrijeme: 17.05.2024 od 10 - 12h

Datum i vrijeme : 20.05.2024 od 13 - 15h

Preglede obavlja : Doc. dr Alma Prtina

Telefon : 066 755 755, 066 290 030

 

Mjesto: ZU „Pro Dermis“

Vojvode Momčila,

Datum : 15.05.2024

Vrijeme: od 15 h do 18 h

Preglede obavlja: Dr Tatjana Protić

Telefon : 051 211 915

 

TUZLA

 

Mjesto: Klinika za kožne i spolne bolesti, Univerzitetski Klinički Centar Tuzla

Datum: 21 -22. 05. 2024.

Vrijeme: od 12 - 14h

Preglede obavljaju: Dr. Senada Rešić Džananović, Prim.mr.sci.med.dr. Selma Kamberović, Prim.mr.sci.med.dr. Midheta Bijedić, Prim.dr. Sena Šadić, Dr. Sinan Alić, Dr. Azra Hadzigrahic

 

Mjesto: JZNU Dom zdravlja "Dr. Mustafa Šehović" Tuzla

Datum: 23 -24. 05.2024.

Vrijeme: od 10 -12h

Preglede obavljaju: Prim.mr.sci.med.dr. Jasminka Alibegović, Mr.sci.med.dr Merisa Imamović Kuluglić

 

MOSTAR:

 

Mjesto: Klinika za kožne i spolne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar

Datum pregleda: 27 - 29. 5. 2024.

Vrijeme: od 12- 14h

Preglede obavljaju: Dr. Anita Gunarić, Dr. Ivana Topić i Dr. Matea Ćorluka, te specijalizanti: Dr. Petra Zelenika, Dr. Marija Opančar,Dr. Željka Bagarić, Dr. Filip Ćubela,Dr. Dora Ćavar i Dr. Maja Glibić

Telefon: 036-336-573, i 036-336-592

 

Mjesto: Poliklinika Vitalis , Vukovarska bb

Datum: 18.5.2024.

Vrijeme: od 9-12h

Preglede obavlja: Mr.sci.med.dr. Ana-Marija Sulić

 

ZENICA

Mjesto: Kantonalna bolnica Zenica,u prostorijama zgrade STACIONAR-a ( Bulevar Kralja Tvrtka br.4, drugi ulaz, II sprat).

Datum: 31.05.2024.

Vrijeme: od 12 - 15h

Preglede obavljaju: Prim.dr. Samira Dajić-Hrvanović, Dr. Aida Muharemović, Dr. Damira Frndić i Dr. Nikolina Loina Smajlović

uz prethodnu telefonsku najavu u periodu od 27 - 30.05.2024. na broj 032/ 447 544 , od 12-14 h

 

DOBOJ

 

Mjesto: DZ Doboj - Multidisciplinarni centar za promociju zdravlja i prevenciju bolesti, povreda i stanja

Datum pregleda: 13 -16.05.2024.

Vrijeme: od 10- 13 h

Preglede obavlja: Dr Danijel Atijas

 

Mjesto: Opšta bolnica Doboj

Datum: 15.05.2024.

Vrijeme: od 12-14 h

Preglede obavlja: Dr Slovenka Stevanović

Telefon: 053 241 022, lokal 121

 

TRAVNIK

 

Mjesto: Dom zdravlja Travnik

Datum pregleda: 07.06.2024.

Vrijeme: 9 - 14.30h

Preglede obavlja: Dr. Selma Poparić

 

ISTOČNO SARAJEVO

 

Mjesto : Zdravstveni Centar "Stanojević"

Datum pregleda: 23.05.2024

Vrijeme: 08 - 10h

Preglede obavlja: Dr Vesna Stanojević

Telefon: 065 403 353

 

ŠIROKI BRIJEG:

 

Mjesto: Dom zdravlja Široki Brijeg

Datum pregleda: 15.05.2024.

Vrijeme: od 11 - 14h

Preglede obavlja: Dr. Kristina Jurišić

 

POSUŠJE

 

Mjesto: Dom zdravlja Posušje

Datum: 16.5.2024.

Vrijeme: od 14 - 18h

Preglede obavlja: Dr. Jelena Brkić

 

GRAČANICA

 

Mjesto: Dermatovenerološka ambulanta SKS JZU DZ Gračanica

Datum pregleda : svaka srijeda u toku mjeseca maja 2024.

Vrijeme: od 12 - 14 h

Preglede obavlja: Dr. Senka Perović Operhal

 

PRIJEDOR

 

Mjesto: JZU Opšta bolnica "dr Mladen Stojanović"

Datumi i vrijeme pregleda: 24-25.04.2024 od 11h i 22 - 23.05 2024 - Dr Dejan Elenkov; 15-16 05.2024.od 11h - Dr Jasna Bojanić

Preglede obavljaju: Dr. Jasna Bojanić i Dr. Dejan Elenkov

 

Mjesto: ZU " N Vitalis"

Datumi pregleda : 13-14. 05. 2024

Vrijeme : 14 -16h

Preglede obavlja : Dr Biljana Deretić

Telefon: 065 515 530

 

PRNJAVOR

 

Mjesto: JZU Dom zdravlja Prnjavor

Datum pregleda: 25.05.2024. javna promocija Euromelanoma kampanje 2024, pregledi članova Udruženja poljoprivrednih proizvođača- mljekara Republike Srpske, pregledi za stanovništvo, press

Vrijeme: od 11-14h

Preglede obavljaju: Dr Alma Kovačević - Tucek, Dr Dragana Grbić, Dr Zora Drobac...

 

 

 

SREBRENIK

 

Mjesto: JZU DZ Srebrenik

Datum pregleda: 27 -28. 05.2024.

Vrijeme: od 11 - 14h

Preglede obavlja: Dr Belkisa Ibrišimović

 

JAJCE

 

Mjesto: Opća bolnica Jajce

Datumi pregleda : 07.05., 14.05., 21.05., 28.05. 2024.

Vrijeme: od 11- 12h

Preglede obavlja: Dr Alma Hrnjić

 

ŽIVINICE

 

Mjesto: Dermatološka ordinacija "EMS", Prva ulica 1A

Datumi pregleda: 03.05., 10.05., 17.05., 24.05., 31. 05. 2024.

Vrijeme: 17-18h

Preglede obavlja: Prim.prof.dr.sci. Eldina Malkić Salihbegović (Obavezna rezervacija termina na telefon 062 212 625)

 

KALESIJA

 

Mjesto: PZU Poliklinika , OK-Medic, Kalesija

Datum pregleda: 13 - 14.05 2024.

Termin: od 10 - 14 h

Preglede obavlja: Prim.mr.sci.med.dr Senija Kuralić

 

Mjesto: DZ Kalesija

Datumi i termini: 06.05., 13.05., 20.05., 27.05. 2024.

Vrijeme: 14-15h

Preglede obavlja : Dr Ghassan Husni

 

BIHAĆ

 

Mjesto: Kantonalna bolnica "Dr. Irfan Ljubijankić"

Datum: 16.05. 2024.

Vrijeme: od 9- 12h

Preglede obavljaju: Prof.dr.sci.med. Nermina Kurtalić, Dr Suada Ikić-Ramić, Dr Alma Handanagić, Dr Nisada Đuzelić

 

VELIKA KLADUŠA

 

Mjesto : Dom zdravlja Velika Kladuša

Datum pregleda: 10. 05. 2024.

Vrijeme: 7.30 -13 h

Preglede obavlja: Dr Mediha Hasić-Mujanović i med.sestra: Selma Elkasović

Telefon: 061/ 869 457

 

BIJELJINA

 

Mjesto: ZU Specijalistička dermatovenerološka ambulanta "Gavrić dr Anka"

Pregledi pacijenata sa prethodno dijagnostikovanim karcinomom kože, pregledi poljoprivrednih proizvođača

( u saradnji sa JZU DZ Bijeljina )

Datum Pregleda: 27.05 i 30.05.2024

Vrijeme : od 08 - 12h

Preglede obavlja : Dr Goran Gavrić

 

 

Mjesto: JZU Bolnica Sveti Vračevi

Datum pregleda : 28.05.2024.

Vrijeme : 08 - 12h

Preglede obavlja : Dr Mirica Stojsavljević

Telefon : 055 415 555

 

Mjesto: Centar za kulturu Bijeljina ( predavanja za građanstvo), pregledi

Preglede obavljaju: Dr Igor Novaković, Dr Vedrana Jovanović, Dr Gordana Savin

 

ČELINAC

 

Mjesto : JZU DZ Sveti Vračevi

Datum: 24.05.2024.

Vrijeme: u 13 h predavanja za građanstvo, pregledi

Preglede obavljaju: Dr Draško Kuprešak, Dr Dragana Grbić

 

GRADIŠKA

 

Mjesto : JZU Bolnica Gradiška

Datum :13 - 15 05.2024

Vrijeme :12 -14h

Preglede obavlja: Dr Biljana Pavlovska

Telefon : 051 810 683

 

MODRIČA

 

Mjesto: Poliklinika " Medic Plus"

Datum pregleda : 08.05.2024

Vrijeme pregleda :15 - 18h

Preglede obavllja : Dr Zora Drobac

Telefon : 053 490 550

 

 

FOČA

 

Mjesto: UB Foča, Dermatovenerološka ambulanta

Datum pregleda: od 27-30.05.2024.

Vrijeme: 09 -13h

Preglede obavljaju: Dr Miloš Divjak i Dr Darka Živanović Vlaški

 

 

BRATUNAC

 

Mjesto: JZU DZ Bratunac

Datum pregleda: 08.05.2024.

Termin: 10-13h

Preglede obavlja: Dr Ljiljana Ivančić

Telefon: 065 975 624

 

 

TREBINJE

 

Mjesto: Specijalistički Centar " Eurofarm "

Datum pregleda : 23- 24.05.2024

Vrijeme: 13-15h

Preglede obavlja : Dr Nataša Đokanović-Lozo

Telefon : 059 222 844