Др Снежана Стојановић о тренутној ситуацији са коронавирусом и сезонским вирусима

10.09.2021 Piše: urednik
DZ

За наш радио говорила је др Снежана Стојановић, директорица ЈЗУ Дом здравља Братунац. Тема разговора била је тренутна епидемиолошка ситуација по питању короне и сезонских вируса.

-Што се тиче коронавируса посљедњи податак је да су 23 особе заражене, а 18 у изолацији. Имамо 4 озбиљнија случаја, који су тренутно хоспитализовани и нажалост имамо једног пацијента који је умро од ковид инфекције. Треба напоменути да пацијенти који долазе у Дом здравља нису само ковид пацијенти. Имамо и мијешане вирусне инфекције, посебно карактеристичне за овај јесењи период и за школски узраст и дјецу. Имамо симптоме од стране пробавног система, у виду мучнине, повраћања и блажих болова у стомаку, као и симптоме везане за респираторни систем - кашљуцање, кијање и слињење. Молим пацијенте да дођу на преглед, ако примјете било који од ових симптома. Ми раздвајамо пацијенте, оне код којих постоји сумња на корону и оне који имају обичне вирусне инфекције - рекла је др Стојановић.

Процес вакцинације, такође, тече и у овом периоду.

Имамо преко 1.800 пацијената који су примили обје дозе и имамо 417 пацијената који су примили једну дозу. Сви здрави пацијенти, који немају здравствене тегобе тренутно, могу да се јаве на телефон и биће информисани када долазе на ред за вакцинацију и коју вакцину примају - закључила је директорица Дома здравља Братунац.

Пише: М.В.