Драган Продановић: Трудимо се да сваке године побољшавамо услове

07.09.2022 Piše: urednik
Драган Продановић

Гост Теме дана нашег радија био је директор СШЦ Братунац, Драган Продановић. Са њим смо разговарали о почетку нове школске године и ситуацији у братуначкој средњој школи.

Након двије године које су биле под утицајем пандемије коронавируса од 1. септембра поново је стари начин рада. Примјетан је и раст броја ученика у овој школи.

-Двије године смо имали учионички начин извођења наставе, а сада се поштујући препоруке Института за јавно здравство Републике Српске враћамо на кабинетску наставу. Дакле, прошле године су професори ишли од кабинета до кабинета, а сада ће поново ученици. Тренутно имамо 21 одјељење и 433 ученика, што је видљиво повећање у односу на период прије неколико година. Ове године смо уписали 6 одјељења и 123 ђака. Наша школа функционише у три струке: грађевина и геодезија, електротехника и машинство и обрада метала. Примјетно је да расте занимање ученика за техничким струкама, а морам рећи да наши ученици имају доста успјеха и на факултетима- рекао је наш гост.

СШЦ Братунац 2024. Прославиће 60 година постојања. Бројни су изазови пред овом образовном установом.

-Почели смо 1964. као Грађевинска школа. Сматрам да је највећи проблем са којим се сви суочавамо смањење броја дјеце, односно наталитета. Имали смо у плану и нова занимања, али фактор који сам поменуо значајно ограничава. Мислим да рјешења за све морамо тражити у троуглу: број дјеце, њихове преференције и потребе тржишта. Ми се трудимо да континуирано унапријеђујемо услове у којима радимо и додатно едукујемо професорски кадар. Ученици првих разреда и ове године имају бесплсатне ученике. Желио бих истаћи да сама зграда има проблем са прокишњавањем и на томе морамо радити. Прошли смо један пројекат ЕУ који треба да се имплементира наредне године- објаснио је директор Продановић.

Школа ће ове године по први пут прославити и Дан школе, а установљен је датум 30. Септембар.

Пише: М.В.