Fondacija Kuća dobrih tonova: Socijalno stanovanje i dom za porodice

04.01.2024 Piše: urednik
Kuća dobrih tonova

Prenosimo saopštenje Kuće dobrih tonova.

Fondacija "Kuća dobrih tonova" Sarajevo završava još jednu uspješnu godinu, sa fokusom na izgradnji 31 montažne kuće namijenjene porodicama koje su kroz program socijalnog stanovanja pronašle toplinu i sigurnost vlastitog doma.

Prošle godine, uz podršku svojih partnera, Fondacija je posvetila pažnju pomoći porodicama u Bosni i Hercegovini, kao i porodicama koje su ostale bez krova nad glavom nakon razarajućih potresa u Hrvatskoj krajem 2020. godine. Cilj je poboljšati kvalitet života i socijalnu uključenost u teškim vremenima, pružajući direktnu pomoć u revitalizaciji područja pogođenog potresom.

Kuća dobrih tonova

Fondacija "Kuća dobrih tonova" je do sada, u saradnji sa partnerom Fondacijom "HILTI" iz Lihtenštajna izgradila ukupno 169 montažnih objekata uključujući dva multifunkcionalna centra za različite sadržaje u Palama kod Srebrenice i Klokotnici, Doboj Istok. U saradnji sa Fondacijom "Bauern helfen Bauern" iz Salzburga je u Hrvatskoj urađeno 115 montažnih objekata.

Samo 2023. godine, izgrađeno je 27 kuće u Bosni i Hercegovini i 4 u Hrvatskoj, pružajući dom za 111 osoba na 1.922 metara kvadratnih stambenog prostora.

Ovi moderni montažni objekti sa kompletnim elektro i vodovodnim sistemom, toplotnom i zvučnom izolacijom, na dvije etaže, sa 62 kvadratna metra stambenog prostora, prilagođeni su porodicama sa više članova.

Namir Porić, izvršni direktor Fondacije, ističe značaj ovog projekta: "Ova inicijativa mijenja živote, pruža toplinu i sigurnost porodicama koje su dugi niz godina živjele u teškim uslovima. Socijalna uključenost, briga i empatija su temelji našeg djelovanja, a svaka montažna kuća koju izgradimo predstavlja ne samo krov nad glavom već sigurnosti i osjećaj pripadnosti za porodice koje su prolazile kroz teške životne izazove. Uključivanje zaposlenih iz kompanije 'HILTI' u proces izgradnje montažnih kuća predstavlja sjajan primjer korporativne odgovornosti i solidarnosti. Njihova stručnost i posvećenost doprinose stvaranju trajnih domova, jačajući povezanost zajednice i osnažujući ljude koji su dobili priliku za novi početak."

Kuća dobrih tonova

Sedmočlana porodica Tukić iz sela Straževac kod Gračanice, koja je dobila vlastiti dom, dijeli svoje iskustvo: "Ova kuća nam je promijenila život, mnogo je ljepše, prijatnije, toplije i veoma smo srećni što smo je dobili zahvaljujući dobrim ljudima. Sada imamo priliku da živimo puno bolje i želimo djeci omogućiti bolje uslove za život", kaže Bećir Tukić i dodaje da imaju petoro djece, a do useljenja u novu kuću živjeli su u malom i neuslovnom objektu, bez mokrog čvora i toaleta, u veoma lošim uslovima.

Mladen Todorović i njegova supruga u Bratuncu, nakon gotovo tri decenije života u tuđim oronulim kućama, konačno su dobili priliku za vlastiti dom: "Sada mogu da kažem da se osjećam kao svoj na svome i osmijeh, ali i nada za boljim životom su nam se vratili", rekao je Mladen i izrazio zahvalnost na podršci.

Kuća dobrih tonova

 

Pomoć za Hrvatsku nakon zemljotresa

Nakon razornog zemljotresa u Hrvatskoj 29. decembra 2020. godine, Fondacija "Kuća dobrih tonova" je odmah pružila podršku kritičnom području i zajedno sa partnerima izgradila 127 montažnih kuća tokom tri godine.

Zemljotres koji je tada pogodio područje Petrinje, Siska i Gline oštetio je na hiljade objekata, a ogroman broj nije za stanovanje i na listi je za rušenje.

Porodica Vancaš iz sela Vrateško kod Petrinje, koja je izgubila svoj dom u zemljotresu, izražava zahvalnost i riječi nade: "Nakon zemljotresa ostali smo na ulici sa životinjama na našem imanju. Nekako smo se snašli da prespavamo kod porodice i prijatelja neko vrijeme jer naša kuća nije sigurna za život, oštećena je i opasna. Saznali smo za program Fondacije 'Kuće dobrih tonova' i prijavili smo se. Iako nismo očekivali brz odgovor, ta radosna vijest je stigla, a nedugo i materijal, a time je počela gradnja. Nisam očekivala da će kuća biti ovako velika, nakon 21 kvadrata u kojem smo živjeli, ali je tako lijepa, funkcionalna i uživamo u njoj i ne želimo napustiti selo", rekla je Štefica Vancaš koja sa dvoje male djece, suprugom i majkom živi u ovom selu.