,,Haj Fajv''- Una Zečić o projektu ,,Rok kultura'':,, Želeli smo da uključimo mlade i da ih zainteresujemo za rok muziku''

28.04.2021 Piše: urednik

U muzičkoj emisiji ,,Haj Fajv'', našeg radija, ugostili smo Unu Zečić iz organizacije ,,SuperU'' Bratunac. Tema razgovora bio je nastavak projekta, odnosno drugi projekat ,,Rok kultura Bratunac 2021''. Dotakli smo se i projekta ,,(Dez)informisanost tinejdžera''.

Djeca i mladi imaju priliku da uče o rok muzici i da sami izvedu određene pjesme koje uvježbavaju tokom aktivnosti.

To je projekat ,,Rok kultura Bratunac 2021'', jer smo 2019. godine imali prvi projekat, pod nazivom ,,Rok kultura Bratunac 2019''. Nastavak projekta je i bio uzrokovan velikim odzivom u prvom ciklusu. Ciljana grupa našeg Udruženja su deca i mladii, tako da je i ovaj projekat imao ciljnu grupu od 6 do 15 godina. Želeli smo da uključimo mlade i da ih zainteresujemo za rok muziku. Cilj je da mlade obrazujemo u pogledu rok muzike, a ovoga puta, uglavnom, je u fokusu američka rok muzika. Na ideju za projekat došli smo kada smo videli kako se muzikom bave dva deteta u bendu ,,Infuzija''. Uz to, trenutno se mladima plasiraju neke muzičke stvari koje možda ne bi trebale biti mejnstrim, bar na većini medija. - rekla je naša gošća.

Pripreme za glavni događaj, u vidu koncerta, uveliko traju.

Na našim radionicama deca prvo čuju nešto o bendovima. Neretko gledamo i filmove vezane za muziku. Potom deca sami biraju pesme, koje odgovaraju njihovom ukusu, nakon što ih svi zajedno preslušamo. Posle toga uvežbavamo pesme i izvodimo ih na koncertu. U pripremi su pesme Džimija Hendriksa, grupe ,,Gans en rouzis'', kao i grupa ,,Kvin'' i ,,Pink Flojd'' koje iako nisu američke, imale su veliki publicitet tamo.  Radionice se održavaju u prostorijama ,,Doma Kulture'' i u prostorijama edukativnog centra ,,Beskrajna priča''. Želimo da i sugrađane naučimo o rok kulturi. Imaćemo i narativni deo u sklopu koncerta. Mi smo i 2019. godine želeli da bratunačka publika čuje ono što smo učili na radionicama, tako da smo i sada u pripremi tog dela. Koncert će se ove godine održati i u Sarajevu. Neizvesno je kako ćemo to sve uraditi zbog epidemiološke situacije. Mi bismo voleli da imamo publiku, sigurno da neće moći biti puna kino - sala, ali bar određeni broj ljudi bi možda bio prihvatljiv. Planiramo i da snimimo koncert, da ga emitujemo, kao i da imamo ,,lajvstrim'' iz Sarajeva. Projekat finansira Ambasada SAD u BiH, a provode Udruženje ,,SuperU'' i bend ,,Infuzija''- istakla je Una Zečić.

Uz ovaj projekat SuperU provodi i projekat ,,(Dez)informisani tinejedžeri'' koji za cilj ima multietničko pomirenje, a takođe je finansiran od strane Američke ambasade.

Mislim da je ovo došlo u pravom trenutku. Želeli smo da upoznamo tinejdžere kako da prepoznaju pravu informaciju i kako da se ne plaše da prošire informaciju. Uključena su deca iz Kravice i Potočara. Imamo publikaciju koja se zove ,,ZINE'' koja je dostupna na našoj stranici Superu.ba. Planiran je jedan izlet i zajedničko druženje, kao i radionica sa roditeljima, da procenimo kakav je uticaj projekat imao za zajednicu - zaključila je Una.

Piše: M.V.