Inicijativa “Moja adresa: Srebrenica”: Neregularni glasači poštom i bez ličnih dokumenata presudili u korist Grujičića

29.11.2020 Piše: urednik

Inicijativa “Moja adresa: Srebrenica” zatražit će od Centralne izborne komisije BiH da izvrši usporedbu spiska lica koja su iskoristila biračko pravo na lokalnim izborima u Srebrenici 15.11.2020. godine sa podacima IDDEEA o važećim ličnim dokumentima, te utvrdi da li su sva lica na izborni dan imala nevažeće identifikacione dokumente države BiH.

“Tražimo da se broj lica koja nisu imala važeći lični dokument, a za koje je utvrđeno da su glasala na biračkim mjestima u Srebrenici 15.11.2020. podijeli sa zainteresiranom javnošću. Također, tražimo da se utvrdi broj lica koja su registrovana za glasanje putem pošte u Srbiji, a čiji su se glasački listići ‘vratili’ jer ih niko nije zaprimio – za lokalne izbore u Srebrenici, te da se dodatno istraži koji su razlozi tih slučajeva.

S obzirom na rezultate istraživačkog rada nekoliko novinara i agencija upućuju na evidentne izborne prevare, smatramo da broj lica koja su neregularno glasala – odnosno čiji bi status istragom mogao dovesti u pitanje rezultate izbora. Tačnije, neregularni glasači poštom i oni na redovnim biralištima bez važećih ličnih dokumenata su presudili u korist kandidata Grujičića”, poručuju iz inicijative “Moja adresa: Srebrenica”.

Iz ove inicijative ukazuju da će izborni rezultati pokazati da probosanske liste na izborima mogu imati većinu u Skupštini opštine, te da bi ove provjere mogle biti važne i za rezultate izbora i za predstavnike u lokalnom parlamentu. “Nećemo dopustiti da se na prevaru zaštiti trenutno stanje i poništi volja glasača koji su svoje biračko pravo iskoristili u skladu sa Izbornim zakonom. CIK će, prilikom donošenja odluke o ponavljanju izbora u lokalnim zajednicama gdje su zabilježene prevare i neregularnosti, bez sumnje morati uvrstiti i Srebrenicu”, zaključuju iz inicijative “Moja adresa: Srebrenica”.

Sadik Ahmetović

Šef izbornog štaba koalicije “Moja adresa: Srebrenica”