Jovana Rakić: "Najmlađi Srebreničani su naši najvjerniji čitaoci."

08.04.2024 Piše: urednik
Jovana Rakić Narodna biblioteka Srebrenica

Narodna biblioteka Srebrenica često organizuje razne aktivnosti u koje uključuje svoje najmlađe korisnike. Tako je u posljednjih mjesec dana u ovoj instituciji bilo raspisano nekoliko konkursa na koje su mladi slali svoje radove, organizovan je Dan poezije, realizovana je takmičenje „Maštoviti svijet bajki“, a i bibliotečki fond je unaprijeđen sa preko 250 novih naslova. O svemu ovome u UPSMedia radiju smo razgovarali sa Jovanom Rakić, direktoricom Narodne biblioteke Srebrenica.

„Izuzetno mi je drago što se na sve aktivnosti koje organizujemo prijavi veliki broj djece iz svih dijelova opštine Srebrenica. Sve te aktivnosti zajedno smišljiamo i prilagođavamo svjetskim danima, značajnim datumima, te značajnim periodima za djecu. Takođe, poklonjen je veliki broj knjiga našoj ustanovi, od naslova za djecu do ozbiljnije literature, što je pokazatelj da ljudi čitaju i imaju poštovanje prema knjizi.“, rekla je Jovana Rakić.

U okviru likovnog takmičenja "Maštoviti svijet bajki" kolektivna nagrada uručena je za zajednički rad "Crvenkapa, priča u slikama" koji su Lena, Eman i Jana uradili sa učiteljicom Sanjom Mrakić, a nagradu je dobio i Eman Salihović čiji je crtež imao najviše glasova, u kategoriji crteža učenika prvog razreda. Velid Zilić i Ćamil Mandžić, učenici 5. i 3. razreda Područnog odjeljenja Osat, takođe su dobitnici nagrada u okviru  ovog poziva.

„Trenutno realizujemo čitalački izazov „Proljećni kutak u biblioteci“, za predškolce i učenike osnovne škole, u okviru kojeg se jedna pročitana knjiga boduje jednim bodom. Cilj je da se što više knjiga pročita iz našeg dječijeg fonda, a za one koji budu pričitali najviše knjiga uslijediće nagrade.“, naglasila je Rakićeva.

Ova radionica dio je tromjesečne aktivnosti "Proljeće u biblioteci" koja se drugi put realizuje u cilju promocije čitanja i upoznavanja sa najnovijim naslovima.

Rakićeva je dodala da je u planu realizacija nekoliko radionica u narednom periodu.