Kačmarek prvi na cilju u Vlasenici na trci Beograd - Banja Luka

15.04.2022 Piše: urednik
Beograd-Banja Luka

Vlasenica je danas bila domaćin cilja treće etape biciklističke trke Beograd-Banja Luka. Ova trka je svrstana među sto najboljih u svijetu i dio je elitne grupe UCI-jevog Evropskog tura.

Prvi je preko finiš linije u Vlasenici prošao pobjednik trke iz 2020. godine.

-Staza je malo drugačija. Uradio sam sve da pobijedim ovu etapu, a moj tim mi je omogućio dobru poziciju i pokušaću da zadržim žutu majicu do kraja trke- rekao je Jakub Kačmarek, pobjednik etape i nosilac žute i zelene majice.

Biciklista Tarteljeto Isoreks iz Belgije Lenert Teugels zauzeo je drugo mjesto na ovoj etapi, a na najnižu stepenicu postolja popeo se Rajner Keplinger iz austrijske ekipe Hrinkov.

Trka je prilika da biciklisti iz regiona odmjere snage sa svjetskom elitom.

-Ja sam u ovom sportu nekih trinaest godina. Trudim se da pomognem mladim vozačima iz reprezentacije Srbije. Zaista moram da pohvalim organizatore, trka je odlična. Sam biciklizam pruža priliku da danas vozite ovde, sutra u Kini, Kataru ili bilo kojoj drugoj zemlji - naglasio je Marko Stanković, reprezentativac Srbije.

-Mi nismo baš konkurentni ostalim timovima, ali danas smo ja i Vedad Karić završili među trideset, što je veliki rezultat za bosanski biciklizam. Sigurno nam je cilj da ovaj sport podignemo na viši nivo u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj. Ovo mi je omiljena trka- riječi su Sergeja Maksimovića, člana BH tima.

Lokalne zajednice kroz koje trka prolazi imaju priliku da promovišu svoju turističku ponudu i da ugoste vrhunske sportiste u ovom zahtjevnom sportu.

-Ovo je veliki i svjetski događaj, gdje ja kao načelnik opštine sa svim sugrađanima imam čast da budem domaćin biciklistima iz cijelog svijeta. Ovo je najveći sportski događaj u našoj lokalnoj zajednici. Vlasenica kao grad i opština ima dobru budućnost što se tiče turizma i ovaj događaj će dati jednu od smjernica- istakao je Miroslav Kraljević, načelnik opštine Vlasenica.

Biciklisti se sada sele u Doboj na start četvrte etape, koja će biti vožena do Prijedora, dok je završna predviđena od Dervente do Banja Luke.

Piše: M.V.