Košarac u Bratuncu: Najavljeno pokretanje bescarinske zone krajem maja

20.04.2023 Piše: urednik

Na poziv dr Lazara Prodanovića, načelnika opštine Bratunac, danas je u posjeti ovoj lokalnoj upravi boravio Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara. Na sastanku u Bratuncu se razgovaralo o otvaranju bescarinske zone, daljoj podršci razvoja malinarstva u ovom kraju, kao i programu energetske efikasnosti u objektima javnih ustanova i kolektivnog stanovanja.

Dr Lazar Prodanović, načelnik opštine Bratunac kaže da je među prioritetnim temama bilo ubrzavanje uspostavljanja slobodne bescarinske industrijske zone: “Staša Košarac je naš prijatelj i veoma smo zadovoljni tokom ovog razgovara. Nadamo se daće već od kraja maja most Bratoljub funkcionisati u punom kapacitetu za promet roba i usluga. Takođe, razgovarali smo i o podršci ministarstva organizovanju Dana maline 9. i 10. 6., kao i brendiranju maline kao važnog proizvoda za sve stanovnike opštine Bratunac.”

Bratunac je među vodećim područjima u proizvodnji maline u BiH, koja je pozicionirana među deset najvećih proizvođača u svijetu. Ministar Košarac je najavio pomoć u izradi strateških razvojnih dokumenata u oblasti poljoprivrede, turizma i agroturizma: “Cijenimo da se u nekom budućem periodu strateški treba pristupiti promociji svih primarnih proizvodnih kapaciteta koje ima opština Bratunac, kao i prerađivačkih kapaciteta. Vjerujem da ćemo svi zajedno sa nivoa RS, zajedničkog nivoa, agencija sa kojima raspolažemo organizovati neku vrstu savjetovanje kako i na koji način unaprijeđivati tu vrstu proizvodnje, kako doći do finalne proizvodnje i eventualno investirati kako bi se i neki prerađivački kapaciteti zajedno u kooperaciji sa nekim inostranim investitorima uradili.”