Kosta Trifković – “Hroničar vojvođanske naravi”

19.02.2024 Piše: urednik
Kosta Trifković

Na današnji datum 1875. godine preminuo je Kosta Trifković (rođen 1843.), srpski komediograf koji se, osim pisanja drama, bavio i prevođenjem djela svjetskih velikana, najviše njemačkih dramaturga. Za Trifkovića kažu da je pravi “hroničar vojvođanske naravi” jer je u svojim dijelima ovjekovio dramu karaktera. Njegove zanimljive šaljive igre prožete su prirodnošću i humorom što je bilo nešto potpuno inovativno za taj period. Trifković je nastavio tradiciju Jovana Sterije Popovića, što se tiče realistički komediografske tradicije , koja je, nakon djelovanja velikog Sterije u našoj književnosti skoro pa zanemarena. Izvjesni kritičari pišu da su Kostina djela bez Sterijine snage i dubine, ali ipak zanimljiva i popularna u to vrijeme, ali i danas. Izdvajaju se djela: „Izbiračica“, „Milo za drago“, „Mladost Dositeja Obradovića“, „Školski nadzornik“, „Ljubavno pismo“, „Čestitam“, „Francusko-pruski rat“.

Opšte je poznato da je Trifković teme za svoje drame nalazio u svom prirodnom okruženju, a te dramolete i sam je nazivao “isječcima iz svakodnodnevnog života”. Upravo ti “isječci” poput “Izbiračice” i “Ljubavnog pisma” popularni su i danas, jer se interesovanje jednog naroda nije promjenilo, bar kada je riječ o ukusu za komediju i pozorišnja djela.

Trifković je njegovao je pripovjetku i lirsku poeziju. Takođe je napisao i znatan broj humorističnih priča i crtica po listovima i časopisima popularnim u to vrijeme. Posljednjih godina života napisao je petnaest pozorišnih djela, od kojih su većina šaljive igre.

 

Izvor fotografije: rtrs