Kravica: Održan miran protest protiv opštinske vlasti

10.10.2021 Piše: urednik
Protest u Kravici

U Kravici, nadomak Bratunca, danas je održan miran protest u kojem je šezdesetak građana izrazilo nezadovoljstvo radom opštinske vlasti. Protestanti su iznijeli 7 zahtjeva koji se odnose na neispunjavanje predizbornih obećanja u vezi sa infrastrukturnim projektima, pokretanju proizvodnog pogona u Kravici, te zahtjeva za sastanak sa premijerom Vlade RS, Radovanom Viškovićem. 

Zahtjevi koji su iznešeni na današnjem protestu su:

-Proširenje gradskog vodovoda

-Nadoknada štete za zemljište izuzeto širenjem riječnog korita

-Uređenje spomenika u Kravici

-Održavanje i sanacija nekategorisanih seoskih puteva

-Realizacija sredstava (300.000 KM) od Vlade RS na izgradnji proizvodnog pogona

-Sanacija i uređenje oko zemljoradničke zadruge

-Sastanak delegacije MZ Kravica sa premijerom Vlade Republike Srpske

Jedan od organizatora protesta i odbornik SNSD-a u SO Bratunac Nenad Milovčević, ističe da su svi pokušaji razgovora sa predstavnicima opštinske vlasti završeni bezuspješno.

"Bez obzira na sva obećanja načelnika, vidimo da je ovo jedini način da dignemo glas, da skrenemo pažnju na selo i probleme sa kojim se mještani susreću već duži vremenski period. Obećanja koja nam je načelnik dao su bila lažna i mi pokušavamo svim demokratskim sredstvima riješiti naše probleme. Ubijeđen sam da će ovaj protest uroditi plodom, jer osvnuvši se na istorijat Kravice, ovo mjesto zaista ne zaslužuje ovakav odnos opštinske vlasti. Bez obzira na sve, mi ćemo nastaviti da se borimo za naša prava i u budućem periodu." , rekao je Milovčević.

Odbornik Srpske demokratske stranke, Radenko Milanović , poseban akcenat je stavio na vodosnabdijevanje u ovoj mjesnoj zajednici.

"Ovdje ljudi danima piju vodu koja je sigurno bakteriološki neispravna i bolje vam je da ne znate kako izgleda ta voda posle kiše. Mi smo tu da podržimo ljude koji ovdje žive, da pomognemo koliko možemo, a opštinska vlast mora da ispuni bar dio onog što su obećali", dodao je Milanović.

Dugogodišnji mještanin Kravice, Milisav Ilić prisjeća se ovog sela iz nekih sretnijih vremena.

"Situacija je veoma loša. Sjećam se Kravice kakva je bila nekada, imala je sve što je imao i Bratunac. Imala je Dom zdravlja, poštu, školu sa 1000 đaka, puteve, svako seosko domaćinstvo je imalo vodu, a danas me jeza hvata kada vidim dokle smo došli", zaključio je Ilić.

Zahtjevi će biti dostavljeni načelniku opštine Bratunac, Srđanu Rankiću i Vladi Republike Srpske, sa rokom od 20 dana na odgovor. U suprotnom, po riječima organizatora, protesti će biti nastavljeni.