Marko Milovanović: "Pružimo mladima bolje uslove za stvaranje umjetnosti."

25.03.2024 Piše: urednik
Marko Milovanović 2

U “Kulturnom nokautu”, emisiji koju emitujemo ponedjeljkom na UPSMedia radiju, promovišemo mlade i one nešto zrelije koji svojim književnim radom i umjetničkim stvaranjem pokušavaju opštine Bratunac i Srebrenicu da uzdignu izvan okvira svakodnevnice. Tako je bilo i danas. Razgovarali smo sa afirmisanim pjesnikom iz Srebrenice, Markom Milovanovićem Marunom koji iza sebe ima tri objavljene zbirke pjesama: „Oči domskih noći“, Svevideći mrak“ i zadnja, „Skućište“ koja je iz štampe izašla 19. februara ove godine.

“Oduvijek sam volio književnost i poeziju. U tom srednjoškolskom periodu, poprilično konfuznom vremenu, nisam se odlučio za studije književnosti. Upisao sam ekonomiju, ali sam uporedo njegovao ljubav ka književnosti. Zato danas kažem da sam po profesiji diplomirani ekonomista, a duhom pjesnik, ili to pokušavam biti.”, ističe naš gost.

Milovanovićev novi-stari poziv potvrđuju mnogobrojne nagrade koje stoje iza njegovog stvaralaštva. Izdvojićemo samo neke. Na 46. književnoj manifestaciji „Pjesnička riječ na izvoru Pive“ u Plužinama njegov rukopis „Oči domskih noći“ je prvonagrađen u konkurenciji mladih pjesnika do 27 godina sa prostora bivše Jugoslavije. "Svevideći mrak", druga knjiga pjesama u izdavaštvu Brankovog kola iz Sremskih Karlovaca, ovjenčana je prestižnom književnom nagradom "Stražilovo" (2020). O njegovoj poeziji su govorili i pisali književnici: Matija Bećković, Nedeljko Zelenović, Branislav Zubović, Milica Kralj, Pero Zubac, Ranko Pavlović, Nenad Grujičić, Dušan Pejić, Senahid Nezirović i Željka Pržulj.

Marko Milovanović predsjednik je SPKD “Prosvjeta” iz Srebrenice, urednik magazina “Srebrni vijenac” i pokretač manifestacije Stopama Luke Milovanova Georgijevića. U toku je svih poetskih i proznih zbivanja na prostoru regije Birač i šire. Iz razgovora sa njim smo zaključili da se Srebrenica itekako izdvaja po umjetničkom stvaranju svojih sugrađana, jer će, osim njegovih djela, svjetlost dana ugledati i riječi drugih talentovanih Srebreničana.

“Za nekih pola godine iz štampe će izaći prva knjiga proze Ive O. Andrića, za čije pisanje smatram da je izvanredno. Tu je i Dejan Kolović, koji je tek prije nekoliko godina počeo da piše i stvara, i čija se prva knjiga takođe očekuje. Izuzetno sam ponosan na mlađe generacije koje aktivno učestvuju u kulturnim manifestacijama na kojima, bez trunke blama, recituju svoje stihove. Ponosan sam i na činjenicu da mladima nudimo ambijent u kojem imaju priliku da se razvijaju, kao što je to bilo za 21. mart Međunarodni dan poezije u prostorijama Narodne biblioteke u Srebrenici, kada smo predstavili  šesnaesti broj časopisa ”Srebrni vijenac.”, ističe Milovanović.

Milovanovićeva poezija, po riječima samog autora, nastala je po uticaju prvo Disa, a kasnije Nastasijevića, Pope, Miljkovića. Stihovi ovih pisaca smatraju se za “najdublje” uopšte u srpskoj poeziji. Našem gostu su ti stihovi zanimljivi i zbog određenog melosa u pojedinim zbirkama, u direktnoj su vezi sa muzikom, koja je Milovanovićeva “prva” ljubav.

 

Piše: A.A.