Međunarodni dan nauke i sedmica nauke

09.11.2021 Piše: urednik
Foto: cpn.rs

Danas se obilježava Međunarodni dan nauke i pronalazača, a cijela ova sedmica je posvećena nauci. Ovaj datum je ustanovljen od strane UNESKO-a 2002. godine. Obilježavanje ima za cilj da podrži nauku u funkciji mira i razvoja, a svrha je i da se istakne važnost veze između nauke i društva.

Kaže se da su nauka, nove inovacije i pronalasci, ono što vuče kompletno društvo naprijed. Razvoj ljudske civilizacije i tehnologije nepobitno  su vezani za razvoj nauke i otkrića koja nam je donijela.

Ulaganja u nauku kod nas su i dalje na nižem nivou nego što bi trebala biti. Podaci iz 2016. godine kažu da se tada u nauku ulagalo svega 0,21 % BDP-a BiH. Taj podatak se blago poboljšao do početka pandemije. Preporuke EU su da ta ulaganja idu do 3%. Naravno, treba imati u vidu da 2 od 3 procenta treba da idu iz privrede, tako da je taj cilj uopšte teško i postaviti.

Inovacije svakoj privredi daju ogromnu prednost nad konkurencijom i iz toga se može kreirati najveći rast.

Možemo istaći i pozitivne primjere iz naše regije, kao što je učešće učenika srednjih škola u inovatorskim programima i takmičenjima. Upravo od mladih, njihovih želja i stremljenja, kreće sve što je vezano za ovu oblast.

Piše: M.V.