Međunarodni dan studenata - 17. novembar

17.11.2023 Piše: urednik
Foto Opština Bratunac

Danas je 17. novembar - Međunarodni dan studenata. Ovaj datum je izabran u znak sjećanja na čehoslovačke studente koje su nacisti ubili 17. novembra 1939. Toga dana stradalo je 20 studenata, koji su protestovali protiv okupacije Čehoslovačke, a više od 1.000 ih je poslato u logore.

Dan studenata se, uglavnom, obilježava raznim sajmovima, praksama, sportskim takmičenjima i svečanim akademijama. Takođe, studenti iznose zahtjeve koji se tiču poboljšanja njihovog statusa: stipendija, uslova smještaja u domovima, budžetskog studiranja, itd.

Bosna i Hercegovina u poljednjoj deceniji bilježi značajno smanjenje broja studenata. Za deset godina taj broj se smanjio za oko 35.000 i sada u BiH studira manje od 80.000 studenata. Treba istaći da su studentima omogućene brojne olakšice u prethodnom periodu, pa je tako u Republici Srpskoj Vlada omogućila besplatno školovanje i smještaj u domovima, očekujući da če to povećati broj onih koji studiraju na dva državna univerziteta.

Ako pogledamo podatke iz regiona, u Srbiji se broj studenata povećao u prethodnoj deceniji za 7 odsto i sada studira oko 244.000 ljudi. Zanimljivo je da su studentima uveli kartice koje im omogućavaju popuste na brojnim mjestima, vezanim i nevezanim za fakultet: smještaj, teretane, frizerski saloni, prevoz, itd.

Studenti

Mnogo studenata iz naše regije je na studijama u Novom Sadu i Beogradu.

-Ono što je meni dobro kod naših fakulteta, barem tehničkih, jeste to sto nas tjeraju da baš suštinski naučimo teoriju. To baš nije slučaj kod nekih evropskih fakulteta, mnoge stvari se uzimaju ''zdravo za gotovo'' tamo. E sad nama mnogo nedostaje prakse, to je najveća mana. Ali i do toga se može doći kroz neke vannastavne aktivnosti, kojih na fakultetu ima na pretek. Tako da, u suštini, sve je na studentima. Sto se tiče stipendija i svega toga, zadovoljni smo uglavnom, ima dosta konkursa različitih. Stipendije nam mnogo znače- istakla je Nikolina Živanović, najbolji student opštine Bratunac, koja studira Novom Sadu.

Što se tiče Hrvatske, na univerzitetima u ovoj državi studira nešto manje od 155.000 studenata.

Piše: M.V.