Moja adresa Srebrenica: Saopštenje za javnost

12.04.2024 Piše: urednik
moja adresa srebrenica

Klub odbornika koalicija „Moja adresa Srebrenica“ u Skupštini opštine Srebrenica

Almir Dudić, predsjednik kluba

Bernis Ademović, odbornik

Tifa Efendić, odbornik

Mirnes Zahirović, odbornik

Datum: 12. 04. 2024, Srebrenica

Predmet: Saopštenje za javnost

 

U ponedjeljak 15. aprila 2024. godine zakazana je Tematska sjednica Skupštine opštine Srebrenica na kojoj će se naći Izvještaj komisije za utvrđivanje naziva ulica, trgova, parkova i dijelova naseljenih mjesta na području opštine Srebrenica kao i prijedlozi 25 odluka o promjeni naziva ulica, trgova, parkova i naseljenih mjesta.

Klub odbornika koalicije „Moja adresa: Srebrenica“ je bio i ostao protiv izmjene naziva ulica na području opštine Srebrenica, kao i formiranja komisje koja bi radila taj posao. Mi ostajemo pri stavu da je ovo pogrešno, kada uzmemo u obzir na koji način je formirana komisija koja nema legitimitet obzirom i da su tri člana Bošnjaka podnijela ostavku, te su u komisiji odlučivala četiri člana iz reda srpskog naroda i odluke su donosili jednonacionalno. Ranije smo upozoravali predsjednika Skupštine opštine Srebrenica Salku Tursunovića da ne ulazi u priču oko formiranja komsije, jer se u diskusijama vidjelo da neće biti prostora za dogovor i kompromis.

Uprkos tome, u komisiju je Tursunović predložio tri člana Bošnjaka koji su ipak vrlo brzo shvatili da nema prostora za kompromis i podnijeli su neopozive ostavke. Podsjećamo, Tursunović je glasao za formiranje komisije na sjednici SO Srebrenica.

Preostala četiri srpska člana komisije su nastavili sa radom i jednonacionalno dali prijedloge oko izmjene naizva ulica, trgova, parkova i naseljenih mjesta na području opštine Srebrenica.

Uprkos svemu tome, bili smo spremni da razgovaramo sa srpskim političkim predstavnicima, te da nađemo kompromisno rješenje. Međutim, s druge strane nije bilo spremnosti da se uopće raspravlja na tu temu.

Smatramo da je nedopustivo da se 29 godina nakon počinjenog genocida nad Bošnjacima donose odluke jednonacionalno i nameću Bošnjacima bez ikakvog koncenzusa oko ovakve odluke.

Podsjetićemo da je srpska politika nakon počinjenog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici promijenila nazive ulica. Posredstvom međunarodne zajednice i kompromisom 2002. godine su vraćeni prijeratni nazivi ulica. Sada se situacija ponavlja i šalje poruka Bošnjacima da nisu poželjni u Srebrenici. Tome svjedoči, između ostalog, da će u Skelanima jedna ulica nosti naziv po četničkom vojvodi iz Drugog svjetskog rata Jezdimiru Dangiću, ili da će Gradski park u Srebrenici dobiti novo ime po četničkom komiti iz Prvog svjetskog rata Kosti Todoroviću. Pored toga, u Srebrenici ćemo umjesto ulice Maršala Tita i trga Mihajla Bjelakovića imati ulicu i trg Republike Srpske, kao i ulicu Gorana Zekića koji je prema svjedočenjima Miroslava Deronjića naoružavao srpsko stanovništvo pred početak rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu itd.

Pozivamo međunarodnu zajednicu i Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini koji su garant mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini da se aktivno uključe i konačno nešto poduzmu po ovom pitanju, obzirom da će usvajanje odluke podići političke tenzije i dodatno narušiti međuljudske odnose u Srebrenici.

Kao klub Bošnjaka u SO Srebrenica uvijek smo spremni na razgovore i predlažemo da se odluka u ovoj formi ne usvaja, već da se traži koncenzus oko ovako bitne odluke. Tražit ćemo na sjednici da se o ovim odlukama ne raspravlja i da se skinu s dnevnog reda.

Ukoliko ipak ove odluke budu u ovoj formi usvojene ne vidimo niti jedan razlog da učestvujemo u daljem radu Skupštine opštine Srebrenica.