„Moja adresa: Srebrenica“: "U Srebrenici desetine glasale bez dokumenata, srpske stranke gaze zakone države Bosne i Hercegovine"

17.11.2020 Piše: urednik

Zajednička lista „Moja adresa: Srebrenica“ uputila je žalbu Centralnoj izbornoj komisiji BiH te je zatražila da se pokrene istraga o licima koja su pristupila glasanju u Srebrenici bez važećih dokumenata Bosne i Hercegovine, kao i protiv lica koja su, kao članovi biračkih odbora, dopustili ovo grubo kršenje Izbornog zakona BiH.

„Imamo informaciju da je najmanje 1400 lica koja se nalaze na biračkom spisku u Srebrenici, a koja prije mjesec dana nisu imali nijedan važeći dokument BiH – ličnu kartu, vozačku dozvolu ili pasoš. Uvidom u biračke spiskove i praćenje izlaznosti na izborima, posebno na biračkim mjestima u Skelanima, utvrdili smo da je zabilježena izlaznost desetina lica koja nisu imala važeće dokumente. Provjere je učiniti lahko, neka CIK i Tužilaštvo BiH uzmu birački spisak, provjere ko se potpisao – da je izašao na izbore. Onda neka s MUP-om uzmu iste informacije o važećim dokumentima i uvjere se – ko je glasao, a da na dan izbora nije imao važeće dokumente. Dovoljno je da imamo 20 imena i prezimena za koje možemo ovo tvrditi, a imamo ih više, da se dovede u pitanje legalitet i integritet izbornog procesa“, poručuju iz inicijative „Moja adresa: Srebrenica“.

Iz inicijative „Moja adresa: Srebrenica“ poručuju da će se trenutno vodstvo Mladena Grujičića izgubiti sa prebrojavanjem glasova iz Federacije i glasova poštom iz inostranstva, te da će mala razlika između dva kandidata učiniti da ovakvi 'upitni' glasovi iz Skelana mogu biti i presudni.

„Trpili smo prevare kada je bilo jasno da se po Srbiji registruju glasači putem pošte na fiktivnim adresama. Nastavili smo dalje i kad je bilo jasno da će automobilima i autobusima dovoziti glasače iz Srbije. Nismo se predali ni kada su kasnili sa dostavljanjem glasačkih listića za naše ljude u Americi i širom dijaspore. Jedva smo se izborili sa pokušajima da Grujičić i MUP RS-a provuku nove glasače po zaključenju biračkog spiska. A sada vidimo da su uspjeli podvaliti i ljude bez dokumenata. Zar Srebrenica zaslužuje da se ovdje dešavaju tako jasne i otvorene prevare, da se tako gazi volja Bošnjaka koji su se vratili? Ovih dana se u Srebrenici brane zakoni države Bosne i Hercegovine. Ko će nam se pridružiti u toj borbi, a ko će ostati nijem i zanesen izborima preko Bentbaše i daleko od Drine, odredit će mjesto svakoga od nas u knjigama historije našeg naroda“, zaključuju iz inicijative „Moja adresa: Srebrenica“.