На данашњи дан окончан је Први свјетски рат

11.11.2021 Piše: urednik
Foto: wikipedia.org

На данашњи дана, 11. новембра 1918. године, капитулацијом Њемачке окончан је Први свјетски рат. У том тренутку највећи сукоб у људској историји однијео је више од 15 милиона жртава, а у њега су биле увучене скоро све европске државе. Рат је почео нападом Аустоугарске на Србију крајем јула 1914. а као повод је искориштен атентат на пријестолонасљедника Франца Фердинанда у Сарајеву.

Два супротстављена блока чинили су силе Антанте (Француска, Велика Британија, Руско царство, Сједињене Америчке Државе које су се укључиле 1917. године, Србија, Белгија, Грчка, Италија од 1915.) и Централне силе (Њемачко царство, Аустроугарска, Отоманско царство...).

Најважнији фронтови били су Западни и Источни, а у нашем региону Солунски, који је настао пребацивањем српске војске из Албаније након што је територија Србије окупирана. Источни фронт је нестао револуцијама у Русији и склапањем сепаратног Брест-Литовског мира, којим су Руси изгубили значајне територије.

Први свјетски рат, осим разарања и великих жртава, донијео је бројне новитете у ратовању, почевши од употребе нових оружја, као што су тенкови, авиони и бојни отрови. Борбе на свим фронтовима су биле бруталне, најчешће рововског карактера. Србија је изгубила чак 26% становништва, а у појединим биткама на Западном фронту знало је погинути и преко милион људи (Сома, Верден).

На крају су силе Антанте оствариле побједу, а капитулација поражених је потписана на данашњи дан у жељезничком вагону код Компијења. Тај вагон ће нацисти касније искористити да у њему потпишу капитулацију Француске 1940. године, током Другог свјетског рата. Потом су га уништили.

Репарације које су поражене учеснице рата морале платити утврђене су каснијим Версајским споразумом из 1919. године. Посљедице тог споразума довеле су до наредног великог сукоба, Другог свјетског рата.

Крај Првог свјетског рата означио је и крај четири царства (њемачког, руског, отоманског и аустроугарског), а створене су нове државе попут Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, Чехословачке, Финске...

Данашњи датум, Дан побједе или примирја, се у многим државама, као што је Србија, слави као државни празник.

Пише: М.В.