Obilježena godišnjica stradanja Srba u Ježestici kod Bratunca

08.08.2019 Piše: urednik

Danas je u Ježestici obilježeno dvadesetsedam godina od  stradanja Srba u ovom bratunačkom selu. Na današnji dan 1992. godine muslimanske snage upale su u Ježesticu i ubile osam civila, dok je na području Ježestice i svih okolnih sela ubijeno 38 civila i vojnika.

Do današnjeg dana niko nije odgovarao za ove zločine, a porodice ubijenih i dalje traže pravdu od Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Na današnjem služenju parastosa i prisluživanju vijenaca prisustvovali su: načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović, predsjednik Boračke organizacije Bratunac Zoran Gvozdenović, predstavnici iz boračke organizacije Srebrenica, kao i načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić. Vijence je položila i predstavnica civilnih udruženja poginulih i nestalih Radojka Filipović, a počast srpskim žrtvama u otadzbinskom ratu odali su i predstavnici logoraša sa regije Birač.

Gospođa Filipović nam je rekla da, i pored toga što je opština Bratunac pomogla i dalje pomaže očuvanju ovog spomenika u Ježestici,  građani Bratunca i mještani okolnih sela moraju da stvore tradiciju obilježavanja ovog zločina jer jedino mi kao narod na taj način možemo doprinjeti značaju ovog obilježavanja. U Ježestici se pored spomenika 38 srpskih žrtava otadzbinskog rata nalazi i spomenik stradanju 173 Srba u Drugom Svjetskom ratu.

 

Piše: A.A.