Održan 7. Sajam poljoprivrede u Vlasenici

12.10.2022 Piše: urednik

Osamdeset izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine, okupilo se danas na 7. Sajmu poljoprivrede i privrede u Vlasenici. Većina učesnika kaže da je uprkos porastu cijena domaćih proizvoda, potražnja ista, a čak i veća nego ranije.

Slađana Radović iz Pčelinjaka "Radović", već sedmi put izlaže proizvode iz svog pčelinjaka na Sajmu u Vlasenici. Kako kaže, cijena proizvoda jeste porasla, prije svega zbog rasta troškova, ali potražnja ne opada:

- Ko je navikao da kupuje i jede med, on i dalje kupuje. Ipak je najvažniji kvalitet. Svoje proizvode uglavnom prodajemo na sajmovima, radimo i kućnu dostavu.

Abida Karić iz Bratunca, na Sajmu u Vlasenici izlaže četvrti put.

- Nije važno koliko prodamo, koliko je važno da se ovdje upoznamo, vidimo ko šta kako pravi. Uvijek nas lijepo dočekaju, organizacija je izvanredna.

Sajam je važan kako za poljoprivredne proizvođače, tako i za samu lokalnu zajednicu. Prema riječima dr, Dragana Zarića, predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Odjeljenje za provredu Opštine Vlasenica ostvaruje blisku saradnju sa ovim ministarstvom, od organizovanja savjetodavnih usluga za korisnike, do obezbjeđivanja podsticaja:

 

Sedmi sajam poljoprivrede Vlasenica

- Ministarstvo sa svoje strane ima obavezu da obezbjedi podršku svim lokalnim zajednicama i udruženjima koja organizuju ovakve vidove sajamskih manifestacija, među njima i Vlasenici. Naročito je važno da učesnici predstave proizvode karakteristične za dato područje, da se upoznaju, ali i da posjetiocima demonstriraju potencijale date lokalne zajednice. Vlasenica je posebno interesantna i sa stanovišta organske proizvodnje, što daje priliku daljeg razvoja života na ovim područjima.

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević smatra da je proizvodnja hrane od ključnog interesa, posebno u kriznim vremenima kakva su današnja, i da su svi napori ove lokalne zajednice usmjereni na jačanje kapaciteta poljoprivrednih proizvođača.

Sajam poljoprivrede i privrede se održava u okviru Miholjdanskog vašara koji ima vjekovnu tradiciju.

Sedmi sajam poljoprivrede Vlasenica