Otkazana prva redovna sjednica SO Srebrenica!

17.05.2021 Piše: urednik

Prva redovna sjednica Skupštine opštine Srebrenica, čiji je početak planiran za danas u 10 časova, nije održana zbog neusaglašavanja radnog tijela Skupštine i odbornika u vezi sa prisustvom medija tokom sjednice. "Nažalost počelo je onako kako ne treba i možda je i bolje što se ova sjednica prekinula.

Očigledno neko nije razmišljao o pandemiji, o svim onim pretpostavkama koje mogu dovesti do ovakvog ishoda i zato se i desilo odgađanje, jer prostor u kome smo boravili nije zadovoljavao minimum uslova da se može održati Skupština. To je jedan od razloga, ali se uvode presedani koji nisu bili prije, da određeni novinari ne mogu da prisustvuju. To je praksa od novog rukovodstva što smatram da nije u redu. Zahvaljujući ovoj pauzi između sjednica smatram da ćemo i to dovesti u red, da će imati pravo svi mediji da prisustvuju i da rad Skupštine bude transparentan kakav i treba da bude", rekao je načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić. Novoizabrani predsjednik Skupštine opštine Srebrenica, Ćamil Duraković ističe da će se sa novim rukovodstvom uspostaviti red u najvišem zakonodavnom tijelu ove lokalne zajednice. "Danas smo imali dva razloga da prekinemo Skupštinu. Vidite da je politički jako stresna situacija, imamo jako puno obaveza pred nama, a očito da je neko planirao da stvari okrene u drugom smjeru. Da ne bismo dozvololili da se od Skupštine pravi neko "pijačarenje" pokušavamo uvesti sve u okvire Zakona. Imamo prije svega ovu vanrednu situaciju, gdje je 30 osoba maksimalan broj osoba u zatvorenoj prostoriji, to moramo obezbjediti.

Drugi razlog je da u skladu sa Poslovnikom o radu Skupštine, jer niko se od medija nije obratio nama da im odobrimo prisustvo. Ono što mi kao lokalna zajednica hoćemo zastupati jeste da RTV Srebrenica i RTRS su dva medija kojima ćemo mi u budućnosti uvijek dati da prate naš rad, a da ovdje bude kako kome na um padne, to ne. Ostali će imati, i imali su pristup i ranije, ali ovo je prva sjednica i mi želimo uspostaviti jedan red. Do sledeće sjednice SO Srebrenice vjerovatno ćemo zaprimiti zahtjeve medija za prisustvo, kolegij će razmotriti, kome odobri prisustvovaće, kome ne odobri neće i nema tu puno mudrosti" , kazao je Duraković. Novi termin održavanja sjednice biće naknadno određen, kada se stvore svi neophodni uslovi.