"Pokreni se, promjeni s(v)e u doba korone"- Omladinska emisija u realizaciji mladih iz Birča i Zenice

26.06.2020 Piše: urednik

U današnjoj emisiji “Tema dana” emitovali smo treću emisiju “Pokreni se, promjeni s(v)e” koja se bavi pitanjem odnosa mladih, muzike i medija u Bosni i Hercegovini za vrijeme korona virusa. Mladi iz Birča su sa vršnjacima iz Zenice podijelili svoja iskustva i aktivnosti za vrijeme izolacije zbog pojave korona virusa, zajednički kreirali radio emisije uz podršku novinara UPSMedia radija i RadiYo Aktiva iz Zenice, na čijim se frekvencijama emisije i emituju. Emisija je nastala u okviru projekta “Plugged in to positive narratives: Community journalism in Birač” koju realizuje Udruženje “Prijatelji Srebrenice” zahvaljujući podršci programa BHRI.

Bratunčani su bili domaćini današnje emisije, dok je domaćin naredne, četvrte emisije, studio u Zenici. Na produkciji emisije su radili Jovana, Valentina, Olja, Đorđe, Adna, Lea, Mevlida, Davud, Sarah, Harun, Asmir, Ilmed, Dalal...

Sa njima smo razgovarali o tome da li im je korona virus poremetio njihove svakodnevne aktivnosti i šta misle, da li su mediji u BiH objektivni, tj. da li vjerodostojno prenose informacije povodom novonastale situacije, ali i da li su imali priliku da za vrijeme izolacije poslušaju neki novi domaći bend.

“Što se mene lično tiče, ja jesam istraživala na YouTubu i našla sam neke nove žanrove koji su mi se svidjeli. Mislim da današnjoj omladini domaći bendovi nisu prioritet i da će radije poslušati nešto novije sa engleskog govornog područja, nažalost. Može se reći da su moje aktivnosti usko vezane za muziku tako da sam itekako osjetila promjene koje su uslijedile pojavom virusa.”, kaže Olja.

Mladi Zeničani su pretežno slušali rep i hip hop, ali nisu krili ni oduševljenje prema domaćoj muzici.

Lea nam je preporučila grupu koju je otkrila za vrijeme korone: “Mnogo vremena sam provodila gledajući dokumentarce o poznatim muzičarima i grupama, na primjer, jedan od boljih dokumentaraca koje sam u to vrijeme pogledala je dokumentarac o grupi Montli Kru koja je jako popularna na rok i metal sceni.”

Đorđe je, kao i Olja i Lea, imao priliku da istražuje za vrijeme izolacije, pa je tako naišao na niz novih domaćih bendova koji pretežno sviraju rok’n’rol. Na pitanje kakvi su mediji u BiH, kaže:

“Svjesno nisam pratio situaciju povodom korona virusa na svjetskom nivou. Bilo mi je, i sad je, dovoljno da se informišem iz lokalnih medija povodom situacije u našem gradu. Mislim da mediji nisu objektivni i da koriste priliku da svaku vijest “naduvaju” zbog čitanosti i slušanosti. Naravno, nisu svi takvi, pa ne bih da generalizujem.”, rekao je Đorđe.

O ovim temama razgovarali smo i sa Valentinom i Jovanom:

“Za vrijeme izolacije imali smo dosta vremena da istražujemo, mada generalno, mislim da mladi ne istražuju nove muzičke žanrove i slušaju veoma nekvalitetnu muziku. Uvijek možemo iznova poslušati ex yu rok hitove, jer su oni svevremenski.”, ističe mlada Valentina.

Jovana Todić je, kao i Valentina Matić, članica ŽOK “Bratunac” i ona napominje kako im je novonastala situacija uticala na sportske aktivnosti:

“Svima koji treniraju neki sport veoma je nedostajalo druženje i treniranje sa vršnjacima. Naime, jedan period smo imali zabranu okupljanja u svim prostorima. Kada je ta zabrana zvanično uklonjena, našoj sreći nije bilo kraja! Što se tiče medija, smatram da informacije nisu bile vjerodostojne iako su blagovremeno objavljivane. Mediji se u BiH bave i netačnim informacijama, kao i dezinformacijama, ali u većini slučajeva dobijamo neki vid tačne ili polutačne informacije.”, za UPSMedia je rekla Jovana Todić.

Mladi u Zenici su se bavili sličnim aktivnostima kao i Bratunčani. Zaključak im je isti - pozitivan uticaj korona virusa je u tome što su mladi konačno imali priliku da provedu više vremena sa svojim porodicama, ali i u prirodi:

“Mladi su motivaciju za novo stvaranje mogli naći u prirodi i to je dobra strana korona virusa.”, kaže Sarah, članica omladinskog hora u Zenici.