Предавање на тему вршњачког насиља у ОШ ''Петар Кочић'' Кравица

07.11.2023 Piše: urednik
Основна школа Петар Кочић Кравица

Министарство унутрашњих послова Републике Српске проводи превентивну кампању под називом ''Буди сигма! Заустави/Пријави вршњачко насиље!'' намјењену дјеци и младима који су често жртве насиља, свједоци, али и насилници.

Предавање за ученике Основне школе ''Петар Кочић'' Кравица одржали су службеници ПУ Зворник, односно ПС Братунац.

-Било је интересантно, сазнали смо шта је то вршњачко насиље и како можемо да га спријечимо. Ако примјетимо вршњачко насиље да га покушамо зауставити тако што ћемо пријавити неком старијем, као што су наши родитељи, наставници, педагози и слично- рекао је Алекса Миловчевић, ученик ОШ ''Петар Кочић''.

-Ученици ће бити упознати са процедурама шта да ураде и коме да се обрате у случају да постану жртве вршњачког насиља, као и шта да ураде ако имају сазнања да је неко други жртва. МУП Републике Српске организује превентивну капању ''Стоп вршњачком насиљу која је усмјерена ка ученицима основних и средњих школа- истакла је Љубинка Стојановић, службеница ПС Братунац.

Осим предавања, у Основној школи ''Петар Кочић'' Кравица, одржан је и састанак мултисекторског тима за општину Братунац.

-У склопу пројекта ''Брига о дјеци, заједничка одговорност и обавеза'' који је актуелан још од 2017. године уведен је рад мултисекторског тима у свим основним и средњим школама у Републици Српској. То подразумијева заједничку сарадњу школе, Центра за социјални рад, Станице полиције, Дома здравља и осталих спољних сарадника везаних за све те проблеме и актуелности које се могу дешавати у школи- појаснио је Станко Томић, директор ОШ ''Петар Кочић''.

У првих девет мјесеци у Републици Српској евидентирано је 50 случајева вршњачког насиља, које је починило 75 малољетника, од чега 27 основаца и 48 средњошколаца. У тим случајевима 3 малољетника су задобила теже, а 38 лакше повреде, док је више њих претрпјело психичку бол.

Пише: М.В.