ПУ Зворник: Апел грађанима да поступе одговорно приликом паљења ватре на отвореном

09.02.2024 Piše: urednik

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

 

Апел грађанима да поступе одговорно приликом паљења ватре на отвореном

 

Полицијска управа Зворник апелује на грађане да током обављања радова на крчењу земљишта и уређењу имања, не пале ватру на недозвољеним мјестима и не врше спаљивање остатка житарица и спаљивање дрвеног отпада унутар или у близини шумских комплекса и засада, гдје усљед неконтролисане ватре може доћи до шумског пожара и пожара на отвореном простору, који могу угрозити људске животе и имовину грађана.

На подручју Полицијске управе Зворник у протеклих пет дана евидентирано је пет пожара суве траве и ниског растиња. Због најављених временских прилика, вјероватноћа је да ће се са наведеним активностима наставити и током предстојећег викенда.

Подсјећамо да је Законом о заштити од пожара, који је ступио на снагу 2019. године, као једна од обавезних мјера заштите од пожара (члан 18., тачка 10.) забрањено паљење корова и другог пољопривредног отпада без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и предузимања свих неопходних радњи с циљем спречавња ширења ватре.

Овим Законом је дефинисана новчана казна од 100 КМ до 1000 КМ за прекршај физичког лица које пали коров или други пољопривредни отпад, без претходног обавјештења ватрогасно-спасилачке јединице и уколико не предузме све неопходне радње у циљу спречавања ширења ватре.

При спаљивању корова и другог запаљивог материјала потребно је угасити остатке несагорених материја, како би се спријечило њихово разношење вјетром и појава неконтролисаног горења. У већини случајева ватра се пренесе на шумске комплексе проузрокујући велику материјалну штету.

Полицијска управа Зворник ће у оквиру својих овлашћења предузимати законом прописане мјере против лица која су изазвала пожар и тиме угрозили животе и здравље људи и причинили материјалну штету.

Позивамо грађане да приликом уочавања пожара или у случају неконтролисаног ширења ватре, о томе одмах обавијесте надлежну ватрогасну јединицу на број телефона 123, најближу полицијску станицу на број 122 или Центар за обавјештавање на број 121.

 

ПОРТПАРОЛ

Јелена Ивановић