Радован Петковић: До 15. октобра трајаће се Духовне вечери и Дани ћирилице

14.09.2023 Piše: urednik
Духовне вечери

Концертом састава Катера из Источног Сарајева синоћ су почеле 5. ''Духовне вечери'' у Братунцу. За недјељу је заказан почетак манифестације ''Дани ћирилице''. Тим поводом разговарали смо са Радованом Петковићем из Дома културе.

''Духовне вечери'' се враћају након пар година паузе због епидемије коронавируса, док ће ''Дани ћирилице'' бити одржани по први пут.

-Синоћ смо започели манифестацију ''Духовне вечери'' и одзив је био изваредан. Дошло је знатно више људи него што смо очекивали, а наступ Катере је био одличан. Ова манифестација је једна од првих које смо започеле прије скоро деценију, али смо имали ту паузу због епидемиолошке ситуације. Упоредо са ''Духовним вечерима'' имаћемо и манифестацију ''Дани ћирилице'' која почиње у недјељу у 18 часова. То организујемо захваљујући подршци Агенције за сарадњу са Србима из региона и дијаспоре Републике Србије и захвални смо директору, Арноу Гујону. До 15. октобра имаћемо бројне активности, а посебно испуњен програм ће бити за Дан општине 25. септембра. Желим да напоменем да ће ''Породична шетња'' бити одржана 24. септембра и ту очекујемо велику посјећеност суграђана- рекао је Петковић.

У склопу јесење сезоне планирани су и други садржаји.

-Имаћемо концерте рок школе ''БХ рокс'', као и хора ''Лудмер'' такође и још много тога. Планирамо и пројекције филмова, а покушавамо да набавимо пројектор који би нам омогућио сталну филмску понуду у нашем биоскопу. Тај пројекат је око 130.000 КМ и била би велика ствар за нас да купимо ту опрему- додао је Радован Петковић.

Традиционално ''Духовне вечери'' почињу на дан када Светосавска омладинска заједница прославља своју крсну славу. Пројектом ''Дани ћирилице'' жели се скренути пажња на заштиту писма и што је још важније утицати да буде више кориштено.

Пише: М.В.