Regionalni sastanak DPPI u Sarajevu – Nešić: Otkloniti prepreke za ratifikaciju sporazuma o saradnji BiH i DPPI

31.05.2023 Piše: urednik
Foto: Ministarstvo bezbjednosti BiH

Prenosimo saopštenje iz Ministarstva bezbjednosti Bosne i Hercegovine.

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić otvorio je danas u Sarajevu Regionalni sastanak Inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa Jugoistočne Evrope.

Bosna i Hercegovina je već 22 godine članica Inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa Jugoistočne Evrope (DPPI) i tokom ovog perioda je značajno doprinijela jačanju regionalne saradnje u ovoj oblasti.

Države članice DPPI kroz regionalni pristup nastoje spriječiti, odnosno ublažiti posljedice prirodnih i drugih katastrofa, prvenstveno kroz razmjenu informacija i obuke za planiranje i sprovođenje mjera za zaštitu od zemljotresa, poplava, požara, onečišćenja, radioloških opasnosti i industrijskih katastrofa.

Foto: Ministarstvo bezbjednosti BiH

Ministar Nešić je podsjetio da Bosna i Hercegovina i DPPI još nemaju ratifikovan sporazum o saradnji, ali da će nastojati da otkloni poteškoće koje su bile u prošlosti u vezi ratifikacije i stupanja na snagu ovog dokumenta.

“Otkako sam na čelu Ministarstva bezbjednosti BiH otklonio sam dosta zaključanih stvari u prošlosti. Jedna od najbitnijih jeste uspostavljanje kontakt tačke za saradnju sa EUROPOL-om. Otvorit ćemo i proces saradnje sa DPPI i sa svima onima koji donose dobro građanima BiH sa entitetima Republikom Srpskom, Federacijom BiH i Brčko Distriktom. Naš narod bez obzira u kom dijelu BiH živi nije zaslužio da živi u prošlosti i blokadama nego zagledan u budućnost i prateći najbolje svjetske prakse u svim oblastima, a posebno u oblasti zaštite i spašavanja”, kazao je ministar Nešić.