ROCK SOLID BIRAČ: Nova grupa polaznika obećava dobar zvuk!

18.05.2021 Piše: urednik

Škola rocka “Rock Solid Birač”, pokrenuta od prošle godine, pruža mladima  jedan vid muzičkog obrazovanja, ali prije svega priliku da se bave “drugačijom” vrstom muzike. Polovinom aprila je počeo drugi ciklus predavanja. Mlađi polaznici uče osnove muzike, tonove, skale, a primarni “domaći” zadatak je preslušavanje “obaveznih” rock pjesama. Većina polaznika drugog ciklusa nema prethodno muzičko obrazovanje. Predavači imaju težak zadatak, cilj je pripremiti polaznike da izvedu desetak obrada domaćih i svjetskih numera koje će zajedno odabrati. To podrazumjeva i rad u bendu u kojem je najvažniji timski rad, odnosno osluškivati sebe i svog kolegu sa kojim će stvarati kvalitetan zvuk.

Razgovarali smo sa mlađom grupom polaznika ove škole koji, kako kažu, sa nestrpljenjem čekaju konkretne zadatke.  Anđela Ristanović iz Bratunca kaže da  je oduvjek imala želju da se bavi muzikom: “Od našeg predavača Branislava Šarca smo već na prvom času mnogo naučili. Ovdje želim da usavršim znanje i voljela bih se u budućnosti baviti muzikom. Omiljeni bendovi su mi Bijelo dugme i Divlje jagode, a očekujem da ću ovdje tu listu proširiti.” Dvije djevojke koje pohađaju časove bubnjeva kod Dušana Matića smatraju da njihov izbor instrumenta nije neobičan. U pitanju su Magdalena Galović iz Šekovića i Elma Islamović iz Bratunca: “Ovdje sam zato što volim rok muziku, a na YouTube-u sam propratila cio prošlogodišnji projekat i jako mi se svidio. Osim bubnjeva interesujem se i za časove bas gitare koje bih takođe voljela naučiti svirati. Naravno, svi mi smo tu i zbog dobrog druženja.”, kaže Magdalena. Četrnaestogodišnja Elma iz Bratunca kaže da bi u budućnosti voljela da se bavi muzikom i da će joj predavanja u rok školi to omogućiti.

Arnel Sandžić, osamnaestogodišnjak iz Potočara pohađa časove klavijatura kod Željke Malović. O dosadašnjim časovima na ovom instrumentu ima samo riječi hvale: “Klavijature nikada nisam svirao i mogu vam reći da sam zadovoljan početnim časovima. Volim da slušam rok i pop muziku sa hrvatske muzičke scene, a vjerujem da ću zavoljeti i stranu rok muziku. Ne bih mogao zamisliti dan bez muzike, čak prilikom obavljanja svakodnevnih obaveza rado je slušam.” Želju da nauči svirati bas gitaru ima i šesnaestogodišnji Boris Veljančić iz Bratunca. I ovaj mladi momak, voli domaći rok i sebe u budućnosti vidi kao člana benda. Omiljeni muzičari su mu Bajaga, Džoni Štulić i Azra, a veliki je obožavatelj EKV-a.  Za kraj smo razgovarali  i sa Aleksejem Rankićem iz Bratunca, polaznikom najbrojnije grupe u rok školi – grupe za gitaru. On već pomalo svira gitaru, a za svoje kolege i predavača Bogdana Prodanovića kaže da je zadovoljan, da već usvaja osnovne stvari vezane za sviranje ovog instrumenta: “Deveti sam razred, a gitaru sviram od sedmog razreda. Želja za sviranjem mi se javila kada sam bio dosta mlađi. Bez muzike ne bih mogao i svaki dan je slušam. Kada bih birao imeđu interneta i muzike, odabrao bih ovo drugo.” Dvadesetak mlađih polaznika rok škole Rock Solid Birač  su, u neformalnom ili formalnom razgovoru, poručili svojim vršnjacima da ne bi trebalo da se ustručavaju ako imaju želju da uplivaju u muzičke vode i da iskoriste svaku priliku koja im to omogućava. Projekat je podržan kroz program Bosnia and Herzegovina Resiliance Iniciative koji podržava USAID Misija u Bosni i Hercegovini, a implementira ga Međunarodna organizacija za migracije.