Salko Tursunović: U policiji radi 330 Bošnjaka-povratnika, sve ću uraditi da im budem podrška

05.04.2023 Piše: urednik

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Salko Tursunović reagovao je na osudu OO SDA Srebrenica zbog njegovog učešća u organizaciji i prijemu Dana policije RS – 4. aprila. Tursunović je poručio da je optužba lažna.

„Prisustvovao sam sastanku predstavnika Policijske stanica Srebrenica i načelnika i predstavnika opštine. Šta sam trebao, ostaviti naše Bošnjake, predstavnike delegacije policije koja je bila u multietničkom sastavu da tu sami budu i bez podrške predstavnika vlasti iz naše zajednice. Sram vas bilo, gospodo koja stoji iza saopštenja bez suštine i koji iz Srebrenice šalju loše poruke, samo i isključivo u interesu svog blagostanja i zaštite svojih pozicija“, napomenuo je Tursunović.

Tursunović dodaje da policija, bez obzira na amblem i ime, ima obavezu da služi svim građanima u entitetu Republika Srpska.

„Građani bošnjačke nacionalnosti koji žive na području entiteta Republika Srpska plaćaju poreze i ispunjavaju sve obaveze prema institucijama. S tim u vezi, mi smatramo da su institucije ovog entiteta u obavezi prema nama kao građanima. Kada je Bojan Prodan brutalno pretukao Ajšu i Fadila Memišević, moja očekivanja su uprta prema policiji. I moramo da zahtijevamo odgovornost policije kako bi oni zaštitili Bošnjake-povratnike. I još nešto, zamislite kako je biti danas Bošnjak-povratnik, zaposlenik policije RS-a, nositi obilježja RS-a i suočavati se sa svakodnevnim izazovima svog posla, trpeći diskriminaciju. To, naravno, gospoda iz SDA ne zna, jer oni ne moraju živjeti stvarnost života entiteta RS. Oni ne znaju šta znači potražiti posao za koji si školovan, pokucati i na najteža vrata, da bi svojoj porodici osigurali život dostojan čovjeka“, poručuje Tursunović.

Tursunović je iskoristio priliku da napomene da je broj policijskih službenika u RS-u u opadanju.

„Zatražićemo i od potpredsjednika Durakovića i potpredsjednika Skupštine Duratovića da postave zvanično pitanja u Banjoj Luci kako to da je broj Bošnjaka svakog mjeseca u opadanju u policiji. Je li to neko pitao do sada od SDA? Znate li vi da imamo 330 Bošnjaka koji rade u policiji RS? Da li njih neko pita kako im je? Da li ih je neko okupio? Da li im je dao priliku da kažu šta se može unaprijediti, s čime se suočavaju? Nije. Mislite li da neko u SDA danas zna kazati koliko Bošnjaka radi u kojoj instituciji u RS-u? Ne zna. Mislite li da je neko u SDA radio na tome da neko prati konkurse i pomaže Bošnjacima da ispune formalne kriterije te dobiju pravu priliku za rad u institucijama u RS-u? Nije. Tojest, jeste, ako plate. Tolike milione imaju institucije u Federaciji, pitajte ih sada koliko bošnjačke djece ima u RS-u u školama? Neće znati odgovor. Njihov domet su saopštenja. A naš domet je da se borimo kako znamo i kako umijemo da ono malo naroda što je ostalo ovdje ne bude u strahu i ne odlaze odavde. I još jednom da kažem, 330 Bošnjaka-policajaca radi u MUP-u. Sve ću uraditi da im budem podrška. Oni su naš jedini garant sigurnosti. Na druge se osloniti ne možemo“, zaključio je Tursunović.