SO Bratunac - razriješen predsjednik, usvojena odluka o nagradama i priznanjima

22.09.2023 Piše: urednik
SO Bratunac 15. sjednica

Danas je održana 15. redovna sjednica Skupštine opštine Bratunac, koja je obuhvatila 12 tačaka dnevnog reda. Najviše pažnje izazvala je tačka o izvršenju budžeta Opštine Bratunac za prvih 6 mjeseci 2023. godine, kao i tačka koja se odnosila na dodjelu nagrada i priznanja povodom Dana Opštine. Izvršena je odluka Suda i razriješen dužnosti predsjednik SO Bratunac Jovica Čelanović.

Što se tiče tačke 5 i izvršenja budžeta prvi se za riječ javio pdbornik Stefan Bojić, predsjednik nadležne komisije.

-Sjednica Komisije za budžet održana je 21.09. Po podacima dobijenim od Odjeljenja za finansije izvršenje prihodovne strane budžeta je između 44% i 46%, dok je na rashodovnoj strani 50%-52%-  istakao je odbornik Ujedinjene Srpske.

Detaljnije je o ovoj temi govorio načelnik, dr Lazar Prodanović.

-Najveća razlika u odnosu na prošlu godinu je prihod od Uprave za indirektno oporezivanje. Tu nam je punjenje budžeta manje za oko 205.000 nego u istom periodu prethodne godine. Moram reći da su prihodi koji su direktno opštinski veći i jedna smo od lokalnih zajednica sa najvećim procentom naplate poreza na imovinu. Tu smo i smanjili porez sa 0.12 na 0.10, što je očito djelovalo stimulativno.Uveli smo nove davanja, kao što je ono za novorođenčad i tu smo već na većem iznosu od predviđenog, te ćemo to riješiti rebalansom. Takođe, pomogli smo i penzionere sa najnižim penzijama i za njih će biti još uplata do kraja godine. Moramo raditi na tome da lokalna preduzeća ne budu na gubitku- naglasio je načelnik Opštine.

Kao što smo rekli, usvojena je i odluka o nagradama i priznanjima povodom Dana opštine, a sve to će biti uručeno na svečanoj sjednici 25. septembra. Takođe, usvojena je i Odluka o izmjeni Regulacionog plana naseljenog mjesta Bratunac za određivanje novog ulaza za vozila TRB-a, a usvojeni su i Zaključci sa prethodne sjednice. Skupštini je prisustvovalo 19 odbornika.

Piše: M.V.