Srebrenica: Fejzić smijenjen na inicijativu srpskih odbornika

23.11.2023 Piše: urednik
SO Srebrenica

Nakon što je deset odbornika Skupštine Opštine Srebrenica pokrenulo inicijativu za smjenu zamjenika načelnika Hamdije Fejzića, on je na danas održanoj Tematskoj sjednici razriješen dužnosti. Kao razlozi se navode Fejzićevo nepoštovanje praznika koji se slave u Republici Srpskoj, ali i nedolasci na kolegijume i sjednice SO SrebrenicaHamdija Fejzić ističe da je njegova smjena dugo pripremana i da joj je prethodila i izmjena Statuta.

-Oni to rade u cilju toga da na ovo mjesto dođe Srbin, što je po meni nešto loše za Srebrenicu i za svo stanovništvo Srebrenice i poruka da Bošnjaci treba da što manje učestvuju u vlasti- rekao je Hamdija Fejzić, smjenjeni zamjenik načelnika

-Danas je poslata poruka Bošnjacima u Srebrenici da niti jedna bitna funkcija i pozicija koja ovdje pripada Bošnjacima, ne može pripadati Bošnjacima.Ja pozivam ovim putem i Međunarodnu zajednicu da sagleda stanje u kakvo su dovedeni Bošnjaci nakon svega što se dešavalo u Srebrenici- prokomentarisao je Almir Dudić, odbornik liste ''Moja adresa Srebrenica''.

SO Srebrenica

Za Fejzićevu smjenu glasali su svi prisutni odbornici iz reda srpskog naroda – njih dvanaest od ukupno petnaest.

-Mislim da ovo može da bude jedna od prekretnica za ovu politiku, odnosno za skupštinsku većinu, koja je pokazala da danas ima konsenzus i da ima jedno jedinstvo koje nismo očekivali zaista, mene to raduje. Naravno, svaka smjena bilo koga ima i one posljedice, onaj dio koji nije ugodan- prokomentarisao je Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica.

-Ono što je najbitnije ovdje, a to je ono što su i moji prethodnici naglasili, jeste da smo se vratili konačno tom jedinstvu svih srpskih političkih partija, odnosno odbornika i to će biti jedan od mojih prioriteta u mom političkom djelovanju- kazao je novoizabrani zamjenik načelnika Momčilo Cvjetinović.

Nakon što je izglasana smjena Hamdije Fejzića, predsjednik SO Srebrenica, Salko Tursunović napustio je sjednicu, kao i četiri odbornika iz Koalicije „Moje adrese Srebrenice“. Oni su naglasili da neće prisustvovati ni narednim sjednicama – sve dok se ne oglase predstavnici međunarodne zajednice.