Srebrenica: Otvorena planinarska staza "Klotjevac-Bijele Vode"

19.11.2019 Piše: admin

U organizaciji Planinarskog saveza RS i Nacionalnog parka "Drina", organizovano je zvanično otvaranje planinarske staze "Klotjevac-Bijele Vode" u sklopu Nacionalnog parka „Drina“ Srebrenica. Dvadesetak planinara imalo je priliku da, ovim povodom, prvi put pređu planinarsku stazu dugu dvanaest kilometara.

Staza je bila podijeljena u pet etapa, učesnici su je prešli za oko pet časova, a na kraju staze - niko nije krio oduševljenje.

„Nama je izuzetna čast da na otvaranju prve staze i mi učestvujemo, planinari iz Vlasenice su ranije bili na ovim terenima, ali nam je uvijek drago da dođemo ovdje, kao što vidite, prva uređena staza i jedan od najljepših dijelova RS i BiH - vrijedi doći“, izjavio je na kraju staze Dragan Ilić, iz Planinarsko-ekološkog društva "Acer" iz Vlasenice.

Organizatori najavljuju uređenje još nekoliko planinarskih staza u okviru Nacionalnog parka.

„Mi smo izvukli ovu stazu, markirali, obilježili, uradili dva-tri vidikovca i sada nam preostaju radovi na produžetku staze prirodnom cjelinom koja će ići na brdo Ljuticu obodom kanjona Drine sve do Krušev Doa, Luke, Lučkih stijena i tako dalje“, najavio je Duško Kovačević, iz NP "Drina".

„Ova staza na neki način spaja jezero Perućac i Bijele Vode; Klotjevac, gdje imamo određene turističke ponude u našim objektima koje radimo, i Bijele Vode - kao poznato lovište na prostoru bivše države. Nadam se da je ova staza atraktivna za ljubitelje pješačenja i da ćemo u narednom periodu uraditi i nastavak staze“, rekao je Radomir Pavlović, direktor Nacionalnog parka „Drina“.

Planinarski savez Republike Srpske učestvovao je u obilježavanju i uređenju ove staze.

„Nadam se da će ova staza zaživjeti, da ćemo kartu ove staze sad uvrstiti u karte Planinarskog saveza i sva društva, mi imamo 60 planinarskih društava u RS, sa 3500 članova, da će doći, posjetiti ovu stazu, i da će ovaj Nacionalni park tek početi da živi“, izjavio je Ljubiša Aramanda, predsjednik Planinarskog saveza RS.

Prilikom obilaska novootvorene planinarske staze, najavljeno je da bi uskoro trebalo biti osnovano planinarsko društvo i u Srebrenici.